Serviciile române de informaţii
Demisia directorului SRI, George Maior a surprins, marţi, observatorii vieţii politice din România. Acestia apreciază că ea se datorează respingerii, de către Curtea Constituţională, a unui pachet de legi privind securitatea.
Valentin Țigău, 28.01.2015, 13:02
Principalele servicii de informaţii ale României au rămas, în momentul de faţă, fără directori civili. După demisia lui Teodor Meleşcanu, în octombrie 2014 şi cea de marţi, a lui George Maior, aceste două structuri, SRI şi SIE au conduceri interimare asigurate de doi generali. Angajamentul de stat membru al NATO care prevede un control civil, democratic, asupra serviciilor de informaţii va trebui să genereze, cât de curând, doi şefi civili noi la serviciile secrete române. Acest lucru se va întampla, conform legii, la propunerea preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu aprobarea majorităţii parlamentare şi acordul CSAT.
Între timp, demisia şefului SRI, George Maior, suscită vii comentarii la Bucureşti unde, oficial, nu se cunosc cauzele producerii ei. Observatorii par a fi, însă, de acord că plecarea directorului e în strânsă legatură cu respingerea de către Curtea Constituţională a pachetului de legi supranumit ‘Big Brother’: Legea retenţiei datelor, Legea cartelelor telefonice prepay şi Legea securităţii cibernetice. Lipsa acestora, susţinea recent Maior, creează, în România, un vid legislativ unic în ultimii 25 de ani, periculos pentru securitatea cetăţenilor.
De partea sa, Curtea Constituţională susţine că, deşi a fost supusă la presiuni din partea SRI, a respins legile respective deoarece acestea încalcă prevederile constituţionale privind statul de drept şi principiul legalităţii, precum şi pe cele privind viaţa intimă, familială şi privată, respectiv secretul corespondenţei. CCR îşi mai motivează decizia prin faptul că autoritatea naţională în domeniul securităţii cibernetice ar trebui să fie un organism civil, pentru a garanta aceste drepturi, şi nu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică, organism care funcţionează, deja, în cadrul SRI, cu personal militar.
Pe de altă parte, deputatul Cezar Preda, din cadrul Comisiei de control parlamentar al SRI, este de părere că legile apărate de George Maior sunt necesare şi că ele vor ramâne în atenţia legislativului. Cezar Preda: ‘Preşedintele Comisiei noastre de control a SRI şi liderii partidelor politice au anunţat că ţara are nevoie de aceste legi şi că ele vor intra foarte rapid în dezbaterea noastră, astfel încât în faţa Curţii Constituţionale şi în faţa fiecărui cetăţean să nu mai fie, până la urmă, un act normativ care îngrădeşte drepturile, ci să fie un act normativ care ne apără pe noi toţi.’
Menţionăm că, după Revoluţia Română din decembrie 1989, nou înfiinţatele SRI şi SIE au avut, până astăzi, cinci şi respectiv 7 directori cu rang de ministru.