Sentință definitivă amânată în dosarul Colectiv
Curtea de Apel Bucureşti a amânat cu încă două luni pronunţarea sentinţei definitive în procesul Colectiv.
Roxana Vasile, 04.01.2022, 10:30
Curtea de Apel Bucureşti a amânat, luni, cu încă două luni, sentinţa definitivă în dosarul uneia dintre marile tragedii pe timp de pace din istoria României – incendiul din clubul bucureştean Colectiv, în urma căruia au murit 65 de oameni și peste 200 au fost răniți.
În seara zilei de 30 octombrie 2015, pe scena clubului improvizat într-o fostă fabrică dezafectată urca trupa rock Goodbye to Gravity”, pentru a cânta în fața a sute de tineri. La puțin timp după începerea concertului, artificiile ce însoţeau prestaţia grupului au aprins buretele care capitona sala supraaglomerată, prevăzută cu o singură uşă de evacuare. 153 de secunde a durat incendiul, suficient cât unii spectatori să moară pe loc, alții să fie grav afectați de flăcări și fum și să se calce în picioare spre ieșire. Unii răniți au fost transportați pentru îngrijiri medicale în străinătate, alții, rămași în țară, s-au stins din cauza arsurilor sau a infecțiilor nosocomiale intraspitalicești.
Premierul de la acea vreme a demisionat, la fel și primarul sectorului 4 în care se afla clubul Colectiv. Au avut loc proteste de stradă sub sloganul corupția ucide!”, s-a deschis dosar penal, s-au făcut arestări…
La capătul unui proces care a trenat, prima instanță – Tribunalul Bucureşti – a pronunţat, în decembrie 2019, condamnări la pedepse cu închisoarea de până la 13 ani, precum şi la plata unor despăgubiri de peste 50 de milioane de lei. Apoi, procesul a intrat în faza de apel. La ultimul termen, avocaţii inculpaţilor au solicitat pedepse mai blânde sau chiar achitarea, susţinând că procurorii şi judecătorii Tribunalului Bucureşti au luat decizii greşite, dar și că oricine poate purta vina pentru moartea celor 65 de persoane, cu precădere entităţi, nu persoane.
De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse maxime şi cu executare pentru fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului Colectiv, pompieri, pirotehnişti şi reprezentanţii firmei de artificii angajate pentru spectacolul pirotehnic ce a generat tragedia. Unul dintre pirotehnişti spunea că nu va înţelege unde a greşit nici dacă va sta 20 de ani după gratii. Patronii clubului Colectiv au declarat că nu au făcut profit, ci doar dragostea pentru muzică a dus la deschiderea afacerii.
O mamă care şi-a pierdut singura fiică a cerut, în schimb, pedepse înmulţite cu numărul victimelor. O alta căreia i-a murit fiul declara că îi este milă şi de familiile inculpaţilor. Supravieţuitor la Colectiv, Liviu Popescu, a conchis că, din 2015, nu s-a schimbat mai nimic în societate: “Practic, după Colectiv, ce s-a întâmplat? Localurile care nu aveau, înainte, autorizaţie la incendiu funcţionează, acum, pe propria răspundere a patronilor şi, practic, mâine se poate repeta Colectivul, din păcate.”
Dezbaterile în dosarul Colectiv s-au încheiat la finalul anului trecut, dar judecătorii au amânat pentru 3 ianuarie 2022 verdictul final. Luni, așteptat cu interes în spațiul public, acesta a fost, din nou, amânat, pentru 3 martie.