Senatul înăspreşte legislaţia împotriva şoferilor drogaţi
Pentru că a crescut semnificativ numărul șoferilor prinși drogați la volan, Senatul român anunță măsuri suplimentare, care vor intra însă în vigoare peste un an.

Daniela Budu, 15.04.2025, 12:15
Senatul României a adoptat, luni, cu 85 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 30 de abţineri propunerea legislativă de modificare a Codului Penal privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanţe psihoactive. Aceasta a fost depusă la finalul lunii ianuarie la Senat, ca primă camera sesizată, de mai mulți parlamentari. Potrivit unui amendament, nu se pedepseşte conducerea unui vehicul dacă prezenţa în sânge a substanţelor psihoactive a fost determinată de administrarea unor medicamente utilizate în baza unei prescripţii medicale. Senatorii au stabilit că, până la data intrării în vigoare a legii, peste aproximativ un an, ministerul Sănătăţii va elabora lista substanţelor psihoactive care va fi aprobată prin lege şi va lua măsurile necesare astfel încât eliberarea medicamentelor care conţin substanţe psihoactive sau cu efecte psihoactive să se realizeze doar în baza unei prescripţii medicale.
Pedepsele nu au mai fost majorate de la 2 la 7 ani, cum prevedea proiectul de lege în forma iniţială și au rămas, ca în prezent, de la unu la cinci ani de închisoare. Potrivit unuia dintre iniţiatori, senatorul PSD Robert Cazanciuc, rolul acestei propuneri este de a ne proteja viaţa împotriva celor care se urcă la volan după ce au consumat droguri. Robert Cazanciuc: “Proiectul permite Ministerului Sănătăţii să întocmească lista substanţelor psihoactive în aşa fel încât fiecare cetăţean să ştie foarte clar ce are voie şi ce nu are voie. Tot Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri pentru ca medicamentele care pot fi astăzi cumpărate din farmacie fără prescripţie medicală, conţinând substanţe psihoactive, să poată fi luate doar la recomandarea unui medic care va indica foarte clar dacă acea substanţă afectează sau nu capacitatea de a conduce”.
Din opoziţie, USR a criticat parţial documentul şi s-a abţinut de la vot. Senatoarea Simona Spătaru s-a referit la faptul că legea intră în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial: “Această amânare, care spune că prezenta lege intră în vigoare în termen de un an de la data publicării, cred că spune mai mult decât aş putea să adaug acum aici. Este clar că nici iniţiatorii nu sunt foarte fericiţi cu ceea ce a ieşit în final”.
Propunerea legislativă va fi dezbătută acum de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Ar mai fi de menționat că potrivit unor date recente ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-o singură noapte în care au fost testaţi aproape 11.000 de conducători de autovehicule, 132 au fost depistaţi că se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice şi peste 600 sub influența substanţelor psihoactive. Iar o statistică a Poliţiei Rutiere pe cinci luni ale anului trecut arăta că au fost depistate la volan aproximativ 1.800 de persoane aflate sub influența substanțelor psihoactive și 11.600 sub influența alcoolului. Şi vorbim doar de cei prinşi!