Şeful diplomaţiei române, în SUA
Statele Unite ale Americii au planuri de creștere a prezenței militare în România.
Daniela Budu, 20.10.2020, 11:40
Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a avut, la Washington, consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, ocazie cu care a salutat intenția SUA de a-și crește efectivele militare pe teritoriul României. La rândul său, oficialul american a salutat parteneriatul de mai multe decenii dintre cele două state, ilustrat cel mai recent prin Acordul Interguvernamental parafat la 9 octombrie pentru retehnologizarea şi construirea de reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă,
Cei doi demnitari au discutat despre întărirea relaţiilor în domeniul apărării, creşterea securităţii energetice în Europa prin extracţia de gaze din Marea Neagră, precum şi despre potenţialul generator de creştere al Iniţiativei celor Trei Mări. Oficialii au abordat și implicarea sporită a SUA, inclusiv financiară, în proiectele de interconectare a nordului cu sudul regiunii în care se află România, cu beneficii economice, dar şi cu impact strategic asupra mobilităţii militare. Șeful diplomației române a explicat, la Radio România, că proiectele vor fi realizate prin Fondul de Investiţii al Initiaţivei celor 3 Mări.
Bogdan Aurescu: Undeva, probabil până la sfârşitul anului, Fondul de Investiţii va face publice proiectele pe care le-a selectat în prima serie de proiecte care urmează să fie finanţate de către Fond. Am discutat şi despre importanţa începerii cât mai curând a exploatării resurselor energetice din platoul continental al Mării Negre cu implicare americană, pentru că ele sunt extrem de necesare pentru asigurarea independenţei energetice a României, a Republicii Moldova, dar şi a altor state din regiune.
Pe de altă parte, Bucureștiul și Washingtonul vor avea un grup de lucru comun pentru includerea României în programul Visa Waiver. Mai mult, Parlamentul European urmează să adopte o rezoluţie în care se cere Comisiei Europene să ia măsuri în legătură cu faptul că românii au nevoie de viză ca să ajungă în SUA.
Bogdan Aurescu: Sunt discuţii care se desfăşoară periodic, pentru că într-adevăr, se monitorizează şi este un dialog între Statele Unite şi Uniunea Europeană şi pe subiectul mobilităţi, deci şi pe subiectul Visa Waiver. Pentru discuţia pe care am avut-o, am subliniat în mod special importanţa pe care cetăţenii români o acordă acestui program şi intrării României în Visa Waiver, importanţa simbolică şi sensibilitatea pe care românii o au faţă de acest obiectiv şi pe care secretarul de stat Pompeo l-a înţeles foarte bine, a rezonat cu obiectivele şi argumentele pe care le-am prezentat, motiv pentru care am şi convenit crearea acestui grup de lucru, pentru a vedea care sunt elementele de acţiune care trebuie să fi întreprinse în perioada următoare, în aşa fel încât acest obiectiv să fie realizat.
Bogdan Aurescu a mai anunţat că în prezent este în pregătire a 7-a sesiune a dialogului strategic bilateral, care va avea loc la Washington în prima parte a anului viitor.