Şedinţă comună de guvern România – Republica Moldova
Sorin Grindeanu: România va continua să ajute la consolidarea instituţiilor democratice din Republica Moldova vecină, iar aceasta va primi sprijinul Bucureştiului doar dacă-şi va continua parcursul spre UE
Bogdan Matei, 24.03.2017, 13:07
La şedinţa comună a celor două Guverne, organizată, joi, în premieră, la Piatra Neamţ (nord-estul României), premierul român, Sorin Grindeanu, i-a spus omologului său, Pavel Filip, că Bucureştiul vrea să investească mai mult în Republica Moldova şi să participe la procesul de privatizare de acolo. Şi a cerut Eexcutivului pro-occidental de la Chişinău să nu abandoneze traseul european. Sorin Grindeanu: România aşteaptă din partea Republicii Moldova consecvenţă şi seriozitate şi reiterez că doar opţiunea europeană poate aduce răspunsuri durabile la aşteptările de prosperitate, siguranţă şi stabilitate ale cetăţenilor din Republica Moldova. Suntem pregătiţi să susţinem în continuare Republica Moldova pe acest drum.”
Premierul Filip a mulţumit României pentru ajutorul financiar rambursabil, considerat indispensabil pentru economia în criză a republicii şi acordat în tranşe ce vor totaliza, în final, 150 de milioane de euro. El a exprimat gratitudinea Chişinăului şi pentru cele 96 de microbuze care vor ajunge, în câteva săptămâni, în Republica Moldova şi pe care România le oferă pentru transportul elevilor din mediul rural. Şi a conchis că viitorul Republicii Moldova este doar în Uniunea Europeană, alături de România.
L-am asigurat pe domnul prim-ministru că Moldova rămâne ferm angajată pe calea realizării proiectului nostru strategic, implementarea consecventă a reformelor prevăzute de acordul de asociere cu UE. Moldova priveşte în continuare spre vest, ca proiect de ţară. Adevărul e că, indiferent de poziţionările prezidenţiale de la Chişinău, Constituţia dă mai multă putere de decizie Parlamentului şi Guvernului. Şi, din acest punct de vedere, în relaţia noastră cu România nu se va schimba nimic, precum nu se va schimba nimic din opţiunea noastră europeană, care este, de fapt, şi proiectul nostru de ţară.”
Premierul Filip a adăugat că un birou de legătură al NATO va fi deschis, în iunie, la Chişinău, în ciuda opoziţiei noului preşedinte al republicii, socialistul filorus Igor Dodon. Precizările primului-ministru deveniseră obligatorii după ce, luna trecută, Dodon a interzis militarilor moldoveni să ia parte, alături de camarazii lor români şi americani, la un exerciţiu organizat pe teritoriul României.
El a fost la Moscova de două ori în mai puţin de trei luni de la învestire şi a spus acolo că ia în calcul denunţarea acordurilor de asociere si liber-schimb cu UE şi aprofundarea relaţiilor cu Uniunea Eurasiatică, precum şi federalizarea Republicii Moldova, ca soluţie pentru pacificarea regiunii separatiste pro-ruse Transnistria (est). Analiştii de la Chişinău, citaţi de corespondenţii Radio România, spun că miza acestei gesticulaţii pro-moscovite a lui Dodon e exclusiv electorală, adică sprijinul rusesc pentru socialişti la alegerile parlamentare de anul viitor.