Secretarul general NATO în România
Membră a NATO de exact un deceniu, România e avanpost răsăritean al Alianţei şi împarte sute de kilometri de frontieră cu Ucraina. De aici şi greutatea aparte a vizitei la Bucureşti a secretarului general al NATO.
Bogdan Matei, 16.05.2014, 12:54
Ultimele luni de mandat în funcţia de secretar general al NATO sunt, pentru danezul Anders Fogh Rasmussen, şi cele mai tensionate. Până la 1 octombrie, când îi va preda ştafeta norvegianului Jens Stoltenberg, el trebuie să gestioneze dosarul ucrainean, altfel spus cea mai gravă criză geopolitică din Europa de după războiul rece. De aceea, departe de fi strict protocolare, vizitele de rămas-bun pe care Rasmussen le face în capitalele statelor membre sunt mai curând un prilej de a testa coeziunea şi coerenţa aliaţilor.
Aflat la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu principalii factori de decizie ai statului român, secretarul general a declarat, într-un interviu pentru Radio România: “Trebuie să ne adaptăm la acest nou, aş spune, sofisticat tip de război. În loc de agresiune militară pe faţă, vedem aceste mişcări mai discrete, cu scopul de a destabiliza situaţia în anumite ţări şi am văzut asta clar în Ucraina, mai întâi în Crimeea, ducând la anexarea ilegală la Rusia, şi vedem asta acum în estul Ucrainei. Nu-i nicio îndoială că Rusia este în spatele destabilizării estului Ucrainei. De asemenea, vedem încercările Rusiei de a cumpăra influenţă în mass-media, de exemplu, pentru a influenţa opinia publică şi procesele politice. Trebuie să nu fim naivi şi să ne adaptăm la această situaţie.”
După ce şi-a afirmat, ferm, respectul faţă de unitatea şi suveranitatea Ucrainei vecine, România a devenit, în ultimele săptămâni, ţinta retoricii virulente a unora dintre membrii de prim rang ai administraţiei de la Moscova. Deşi, evident, exagerate, temerile privind o extindere spre vest a conflictului din Ucraina au cuprins şi opinia publică românească.
Anders Fogh Rasmussen a ţinut să infirme scenariile catastrofale în care, naiv sau interesat, se exersează unele voci din spaţiul public românesc: “Vă pot asigura că toţi aliaţii sunt profund angajaţi în ce priveşte Articolul 5 şi apărarea comună şi vedeţi acest lucru demonstrat prin paşii pe care i-am făcut deja pentru a întări apărarea comună prin mai multe operaţiuni aeriene poliţieneşti deasupra statelor baltice. Facem supraveghere cu avioanele AWACS deasupra Poloniei şi României, vedeţi şi o mai mare prezenţă navală aliată în Marea Neagră şi în Marea Baltică şi mai multe exerciţii militare terestre, aşa că am demonstrat deja că Alianţa este unită când este vorba de Articolul 5 şi de apărarea comună.”
Simpla existenţă a NATO şi existenţa Articolului 5 au un asemenea efect de descurajare, încât potenţialii agresori nici măcar nu s-ar gândi să atace un stat membru – a mai afirmat, pentru Radio România, secretarul general al Alianţei.