Se va generaliza certificatul verde?
Asemenea altor state, România ia în calcul obligativitatea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale.
Ştefan Stoica, 15.10.2021, 12:01
În România, dezbaterea pe tema impunerii obligativităţii unui certificat verde pentru anumite categorii pofesionale nu e nouă. Numărul mare de antivaccinişti şi vaccinosceptici, tradus printr-o rată de imunizare redusă, penultima din Uniunea Europeană, face dezbaterea cu atât mai utilă. În Parlament există un proiect de lege care prevede că personalul din spitale, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi din instituţiile din subordine ar putea fi obligat să prezinte certificatul verde la începerea programului de lucru. Şi angajaţii din spitalele private sunt vizaţi.
Certificatul va îndeplini una din condiţiile: „vaccinare împotriva COVID-19”, „deţinătorul actului a trecut prin boală şi se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-COV-2” sau „rezultatul negativ al unui test PCR, sau al unui test antigen rapid”. În cazul unităţilor publice, testele vor fi plătite de angajat, însă pentru cei care demonstrează cu documente medicale că au contraindicaţii la vaccinare, testele se vor plăti de angajator. Pentru unităţile private, costurile vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajaţi, fie de către angajator.
Ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Atilla, a precizat că faţă de varianta care se află în prezent în dezbatere publică, noua versiune prevede introducerea obligativităţii certificatului digital şi pentru Ministerul Sănătăţii şi unităţile subordonate, respectiv pentru reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi unităţile subordonate acesteia. Premierul interimar Florin Cîţu plusează şi spune că şi-ar dori ca acest certificat verde COVID să fie folosit în toate activităţile economice. Dacă dorim în continuare să avem economia deschisă, cred că aceasta este o măsură care ar ajuta foarte mult, a subliniat premierul.
Cu peste 130 000 de morţi, Italia a plătit un preţ dureros la începutul pandemiei, în urmă cu peste un an şi jumătate. Acum, ţara este în avangarda măsurilor menite să înfrângă rezistenţa la vaccinare. Certificatul sanitar COVID-19 este, de vineri, obligatoriu în Peninsulă, atât în sectorul public cât şi în cel privat. Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical, iar certificatul era impus personalului didactic. Guvernul Draghi a apreciat, însă, că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, notează AFP.
În Italia, peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză. Măsura valabilă de vineri este menită să încurajeze vaccinarea, dar se loveşte de opoziţia a milioane de salariaţi.