Se conturează noul Guvern
Premierul desemnat, liberalul Ludovic Orban, a trimis la Parlament lista cu propunerile pentru viitorul Cabinet şi programul de guvernare.
Roxana Vasile, 25.10.2019, 12:09
Premierul desemnat al României, Ludovic Orban, a depus, joi, la Parlament lista cu propunerile de miniştri şi programul de guvernare al noului Executiv pe care preşedintele Partidului Naţional Liberal ar urma să îl conducă. Conform regulamentului, în cel mult cincisprezece zile, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuie să se întrunească pentru a stabili data şedinţei comune de plen, care va avea loc după audierea potenţialilor miniştri în comisiile de specialitate. Pentru a fi validat, noul Guvern PNL, susţinut la scenă deschisă de preşedintele ţării Klaus Iohannis, are nevoie de 233 de voturi.
Lucrurile, însă, cel puţin la ora actuală, nu sunt evidente! Partidul Social Democrat a criticat, deja, programul de guvernare anunţat de Ludovic Orban. Premierul în exerciţiu, Viorica Dăncilă, al cărei Executiv a fost demis prin moţiune de cenzură, a avertizat, într-o postare pe Facebook, că s-ar pregăti măsuri de austeritate în special pentru bugetari. Şi, încă de la votarea moţiunii, pe 10 octombrie, PSD a spus nu numai că nu îi va vota pe liberali, dar că nu va participa la votul de învestitură pentru a nu se întruni cvorumul necesar. ALDE, care, iniţial, şi-a anunţat sprijinul pentru Guvernul Orban, s-a arătat nemulţumit, de pildă, de propunerea ca un general să gestioneze portofoliul Apărării, afirmând că forţele armate ar trebui conduse de un civil, conform angajamentelor euroatlantice ale României.
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, s-a declarat neîncrezător că Ludovic Orban este capabil să fie un bun prim-ministru. În schimb, USR crede că noul Cabinet are şanse să fie învestit, iar UDMR că, la prima vedere, noua echipă pare acceptabilă. Într-un cuvânt, cu sabia lui Damocles deasupra capului, premierul desemnat Ludovic Orban a dat asigurări că şi-a ales echipa de miniştri pe baza unei selecţii riguroase, iar programul de guvernare include obiective imediate. Între acestea se numără adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind restructurarea Guvernului, buna organizare a apropiatelor alegeri prezidenţiale din 10/24 noiembrie, rectificarea actualului buget al ţării şi elaborarea celui pentru anul viitor. Documentul mai prevede menţinerea cotei unice de impozitare, corectarea legilor în domeniul justiţiei, dar şi a legilor pe care liberalii le consideră cu impact negativ în economie. Ludovic Orban este încrezător în şansele sale şi ale echipei pe care a construit-o şi, pentru a avea succes în Parlament, a precizat că va purta, în continuare, discuţii cu parlamentari independenţi sau neafiliaţi, dar şi de la PSD, pentru a fi sigur că se poate baza pe voturile lor.