Scut american în România
Atât parteneriatul strategic româno-american, cât şi ponderea Bucureştiului în structurile NATO capătă noi dimensiuni odată cu inaugurarea lucrărilor la instalaţiile antirachetă de la Deveselu.
Bogdan Matei, 29.10.2013, 12:37
Dintr-o aşezare cvasi-anonimă, pierdută în bazinul Dunării (sudul României), comuna Deveselu a devenit un reper important în arhitectura defensivă a NATO. Aici au început, luni, lucrările la scutul antirachetă, menit să protejeze membrii Alianţei de lovituri din partea aşa-numitelor state paria. Deşi amplasarea scutului a indispus iniţial Moscova, care-l considera îndreptat contra ei, aliaţii n-au obosit să repete că ameninţarea principală la adresa Europei este Iranul, ale cărui rachete pot lovi la 2000 de kilometri depărtare.
România a acceptat, în septembrie 2011, amenajarea pe teritoriul său a acestei baze, unde vor fi instalaţi interceptori, capabili, potrivit experţilor militari, să distrugă în timp record rachetele inamice. Baza, care va deveni operaţională peste doi ani, se întinde pe circa 175 de hectare şi va găzdui în jur de 200 de militari şi tehnicieni americani.
Prezent la ceremonia de inaugurare a lucrărilor, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a afirmat că: Unitatea de aici, de la Deveselu, va fi o componentă fundamentală în construirea sistemului de apărare antibalistică de ansamblu al NATO. Până la sfârşitul anului 2015 această bază va fi operaţională şi va fi integrată în sistemul de ansamblu al NATO. Există însă şi un alt aspect semnificativ al acestui eveniment, deoarece el constituie o demonstraţie clară a angajamentului faţă de NATO şi faţă de Europa al României şi SUA.”
Americanii se vor ocupa de dotarea bazei militare, iar românii de amenajare. Ei lucrează deja la un drum de acces şi la o staţie de epurare şi canalizare. Preşedintele Traian Băsescu, atlanticist convins, a apreciat că: Pentru noi, pentru români, evenimentul de astăzi poate are o semnificaţie mai adâncă, iar această semnificaţie este integrarea României în sistemele şi structurile NATO. România intră în clubul statelor membre NATO care vor asigura una dintre cele mai perfecţionate soluţii de protejare a cetăţenilor europeni şi a cetăţenilor americani împotriva ameninţării reale pe care o reprezintă atacul cu rachete balistice”.
Ideea a fost confirmată de adjunctul secretarului american al Apărării, James Miller, potrivit căruia România confirmă că este unul dintre cei mai capabili parteneri ai Statelor Unite. Amplasarea instalaţiilor antirachetă de la Deveselu va costa circa 400 de milioane de dolari, alocaţi, aproape integral, de Pentagon. Interceptorii de la Deveselu fac parte dintr-un sistem mai amplu, care include instalaţii complementare în alte două state membre NATO, Polonia şi Turcia.