Scrutine esenţiale în Republica Moldova
Republica Moldova se pregatește pentru alegeri prezidenţiale şi un referendum prin care aderarea la UE ar putea fi înscrisă în Constituţie.
Mihai Pelin, 14.10.2024, 11:40
În Republica Moldova majoritar românofonă, vecină României, duminică sunt programate alegeri prezidenţiale şi un referendum prin care aderarea la UE ar putea fi înscrisă în Constituţie.
Radio Chişinău relatează că actuala preşedintă, pro-europeana Maia Sandu, este favorită în sondaje, dar Republica Moldova se confruntă cu o campanie masivă a Rusiei de influenţare şi dezinformare, pentru îndepărtarea ţării de Europa.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, avertiza, recent, că Moscova va încerca să manipuleze rezultatul alegerilor prezidenţiale şi al referendumului, inclusiv prin televiziunea de propagandă „Russia Today”, care şi-ar coordona activitatea cu serviciile de informaţii ruseşti.
Statele Unite au impus sancţiuni mai multor entităţi şi persoane din Rusia pentru amestec în alegerile din Republica Moldova. Cei vizaţi sunt acuzaţi că au orchestrat o campanie de cumpărare de voturi şi de susţinere a candidaţilor pro-Kremlin, iar în urmă cu câteva zile şi Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care sprijină Republica Moldova în lupta cu interferenţele Rusiei în deturnarea proceselor democratice naţionale, în contextul în care a început negocierile de aderare la UE.
Potrivit presei, Guvernul de la Chişinău estimează că cel puţin 100 de milioane de euro au fost direcţionate în fosta republică sovietică de către Moscova, pentru a influența alegerile şi referendumul pro-UE din 20 octombrie. Maia Sandu, fost oficial al Băncii Mondiale, a fost aleasă preşedinte în noiembrie 2020, pe un val de popularitate ca reformatoare anticorupţie cu un program pro-european. Ea a pledat pentru un stil de viaţă modest – un contrast puternic cu politicienii care au dominat mult timp politica în această țară.
Într-un interviu recent, preşedinta a declarat că împarte un apartament cu două camere cu mama sa, în timp ce în declaraţia sa de avere din 2023 soldul său bancar înregistra 600 de dolari. În 2021, partidul pro-occidental al Maiei Sandu, PAS, a câştigat majoritatea în alegerile parlamentare din ţară, oferindu-i o putere fără precedent pentru a implementa reforme şi a împinge ţara spre Vest. Dar, trei ani mai târziu, Republica Moldova rămâne înglodată în instabilitate economică şi politică.
Fosta republică sovietică a fost scufundată într-o criză energetică atunci când Gazprom, controlat de Kremlin, a redus cu o treime livrările de gaze către ţară şi a cerut mai mult decât dublul tarifelor anterioare pentru a menţine fluxul, în ceea ce a fost considerat de mulţi drept o răzbunare politică din partea Moscovei pentru poziţia pro-occidentală a preşedintei Maia Sandu.
Apoi, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a împins Republica Moldova într-o criză financiară mai amplă. Situată la doar câteva ore de mers cu maşina de Odesa, Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor, punând la grea încercare sistemul său de sănătate, serviciile publice şi infrastructura.
Inflaţia a crescut cu până la 40 %, în timp ce schimburile comerciale cu Moscova şi Kiev au scăzut brusc.