Scrisoare de intenţie în relaţia cu FMI
Premierul roman, Victor Ponta, a prezentat, marti, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului de la Bucuresti, principalele elemente ale unui nou acord cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala.
Valentin Țigău, 18.09.2013, 11:37
In prezentarea noului Acord al Romaniei cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, facuta marti in fata camerelor reunite ale parlamentului roman, premierul Victor Ponta a precizat ca documentul nu vine cu nicio obligatie sau intentie de crestere a fiscalitatii. El le-a cerut deputatilor si senatorilor sprijinul pentru ca executivul sa încheie acest demers, în urma caruia statul român va putea sa se împrumute, in continuare, la costuri mai mici de pe pietele financiare internationale.
Acordul este o intelegere de tip preventiv cu organismele internationale si are o valoare de 4 miliarde de euro. Potrivit premierului, menirea lui este, pe de o parte, să asigure sprijin în cazul în care s-ar declansa o nouă criză în zona euro sau la nivel mondial, iar pe de altă parte, să stimuleze reforma si să contribuie la stabilizarea economică a statului.
Victor Ponta: Cred ca, dupa criza din 2009, România se afla într-o perioada, constatata de catre partenerii nostri internationali, de însanatosire fiscal-bugetara si mi-as dori alaturi de dvs ca peste doi ani sa putem spune cu adevarat ca România nu mai are nevoie de nici un fel de acord cu institutii internationale.
Pentru ca România să obtină imprumutul, creditorii au cerut reforme în sistemul de sănătate, dar si rezolvarea problemei programelor de privatizare a companiilor de stat.
Reprezentantii USL, la guvernare, au apreciat, in sedinta parlamentului, termenii acordului, declarând ca nu este vorba de un împrumut în sine ci de unul tip umbrela care confirma progresele României. Chiar FMI prognozeaza ca PIB-ul României va creste cu 2%, în 2013 si cu 2,25%, în 2014.
Proiectul este sustinut si de parlamentarii UDMR, de opozitie, care afirma ca imprumutul preventiv este necesar si benefic pentru economia româneasca, pentru ca asigura un grad mare de credibilitate în conditiile în care nu creeaza o povara suplimentara cetatenilor.
Principala formatiune de opozitie, PD-L considera, insa, ca ar fi fost momentul ca România sa treaca de la un acord de tip “plasa de siguranta” la un acord de dezvoltare, care sa relanseze economia si sa creeze noi locuri de munca.
Reprezentantul liberal- democratilor, fostul ministru de finante, Gheorghe Ialomitianu, spune ca, in felul acesta, guvernul n-a facut decat un exercitiu de imagine si a dovedit lipsa de raspundere fata de popor.
Acordul va acoperi o perioada de doi ani. Scrisoarea de intentie a fost trimisa FMI la 12 septembrie si va fi discutata de boardul institutiei, in aceasta toamna.