Şcolile, consolidate cu prioritate
Şcolile din România cu risc crescut în caz de cutremur vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare.
Roxana Vasile, 22.02.2023, 11:44
Recentele cutremure devastatoare din Turcia și Siria, dar și o serie de seisme petrecute, în ultima perioadă, în sudul României, au readus în atenția autorităților de la București problema – nerezolvată de zeci de ani – a consolidării antiseismice a clădirilor care ar putea fi afectate la un eventual cutremur de magnitudine mare. În urma primei întruniri, la București, a comitetului interministerial proaspăt creat pentru analiza riscului seismic, s-a decis că școlile, spitalele şi clădirile publice în pericol în caz de cutremur să fie consolidate cu prioritate, printr-un program guvernamental promovat prin ordonanţă de urgenţă.
Premierul Nicolae Ciucă: Obiectivele prioritare în acest moment sunt elementele de infrastructură din Ministerul Educaţiei, respectiv şcolile şi celelalte clădiri unde se desfăşoară procesul de învăţământ, precum şi spitalele şi clădirile publice unde îşi desfăşoară activitatea un număr mare de persoane.
39 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ sunt, la ora actuală, încadrate în categoria 1 de risc seismic, iar în 21 dintre acestea se desfăşoară activităţi şcolare. 15 au destinaţia de săli de clasă și laboratoare. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat că, deja, o parte din inspectorii şcolari din judeţele în care se află astfel de clădiri au identificat soluţii pentru mutarea elevilor.
La aceeaşi întrunire a comitetului interministerial pentru analiza riscului seismic, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că s-au primit cereri de finanţare pentru consolidarea a 366 de clădiri, iar instituţia pe care o conduce le va evalua pe toate într-o săptămână. El a mai spus şi că va fi finalizată evaluarea pagubelor produse în urma cutremurelor din județul Gorj (sud), unde au fost trimişi doi experţi.
Cseke Attila: Am cerut cât mai rapid posibil să avem o evaluare a pagubelor produse, să vedem la nivelul autorităţilor locale, fie că vorbim de municipiul Târgu Jiu, fie că vorbim de alte UAT-uri, ce clădiri sunt afectate şi care ar fi măsurile, respectiv sprijinul, resursele financiare necesare pentru ca situaţia acestor clădiri afectate să fie rezolvată.
Amintim că pe 13 februarie, în judeţul Gorj, cunoscut printr-o activitate seismică slab-moderată, s-a produs un seism cu magnitudinea 5,2 pe scara Richter. A doua zi, a avut loc un altul de 5,7. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, de atunci, în zonă au fost peste 800 de evenimente seismice. Numai într-o singură zi, pe 17 februarie, s-au produs 171.