Şcoală pentru refugiaţii ucraineni
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că autorităţile din România au datoria de a le asigura condiţii pentru a învăţa copiilor refugiaţi din Ucraina.
Roxana Vasile, 28.03.2022, 11:44
A trecut o lună de la debutul invaziei ruse în Ucraina și refugiați din țara vecină României continuă să sosească la granițe, după ce fuga lor de acasă a devenit, ea însăși, un parcurs de combatant. Până acum, în România au intrat peste o jumătate de milion de ucraineni. Sunt, deja, de notorietate internațională, prin reportaje ce au făcut înconjurul lumii, solidaritatea și generozitatea românilor cu vecinii lor greu încercați de la nord și sud-est. Guvernul de la București a anunţat că poate asigura cazare pentru 400.000 de refugiați. Doar că cei mai mulți doar au tranzitat România spre vestul Europei, puțini fiind – de ordinul miilor – cei care au cerut o formă de protecţie din partea Statului român. Stat care se preocupă să le asigure tuturor celor care o doresc un trai cât se poate de apropiat de cel normal.
Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, din cei aproape 79.000 de refugiaţi aflați, în prezent, pe teritoriul României, peste 40%, adică aproape 34 de mii, sunt minori. Dintre aceştia, peste 24.000 au vârstă şcolară. În urma unor întrevederi atât cu elevi, cât şi cu profesori din Ucraina a rezultat că sunt două categorii de copii. În primul rând sunt circa 1.140 care doresc şi au făcut cerere pentru a studia în sistemul de învăţământ românesc, după curriculum românesc. Cel mai probabil, mulți dintre ei aparțin comunității etnice românești din Ucraina, a doua cea mai mare după cea a rușilor. Apoi, cealaltă categorie de copii refugiați, și cea mai numeroasă, este cea a ucrainenilor care vor să continue şcoala după curriculum ucrainean. Pentru aceștia, ministrul Cîmpeanu a declarat că este nevoie de sprijin logistic, în primul rând, din partea şcolilor româneşti. Cu alte cuvinte, este nevoie de spaţii și de echipamente electronice, care le vor fi puse la dispoziţie.
Sorin Cîmpeanu: ʺSunt tablete care există în şcoli, stocuri suplimentare care n-au fost distribuite, pentru că s-au dublat cantităţile. Din aceste stocuri suplimentare se vor distribui tablete copiilor ucraineni. În nici un caz nu se va lua vreo tabletă de la vreun copil român pentru a se da altora.ʺ Totodată, pentru elevii ucraineni care sunt în ultima clasă de gimnaziu, Executivul român urmează să aprobe o derogare, cu titlu de excepţie, de la Legea educaţiei naţionale, pentru ca aceștia să își poată continua, dacă doresc, studiile liceale în România, chiar dacă nu cunosc limba română. La ora actuală, copiii se pot înscrie în învăţământul liceal doar dacă promovează examenul de Evaluare Naţională, ce conține probe de Matematică şi de Limba română. Săptămâna aceasta, autoritățile de la București vor avea discuţii despre integrarea școlară a copiilor ucraineni și cu Nikolas Schmidt, comisarul european pentru Muncă şi Drepturi sociale, care va vizita oficial România.