Schimbări ministeriale şi discuţii politice
Trei membri ai Guvernului de la Bucureşti, controlat de PSD, au demisionat. Formaţiunea a făcut publice, deja, numele celor pe care vrea să-i promoveze în funcţiile rămase vacante.
Florentin Căpitănescu, 16.10.2017, 11:50
PSD, formaţiune dominantă în coaliţia aflată la putere în România, încearcă să treacă rapid peste momentul stânjenitor de săptămâna trecută. Pentru cei trei miniştri care şi-au dat demisia – vicepremierul Sevil Shhaideh, care era şi ministrul Dezvoltării Regionale, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi cel al Transporturilor, Răzvan Cuc – , PSD a şi găsit înlocuitori. Noile propuneri, stabilite de Comitetul Executiv Naţional al formaţiunii (CEx), sunt Paul Stănescu, la Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe, la Transporturi, şi Marius Nica, la Fondurile Europene.
Remanierea, dorită insistent de premierul Mihai Tudose, a fost oficializată după îndelungi şi aprinse discuţii în sânul partidului. Shhaideh şi Plumb au părăsit corabia executivă pe fondul acuzaţiilor ce le sunt aduse într-un dosar de corupţie, ceea ce, potrivit premierului, aducea Cabinetului un imens prejudiciu de imagine, în vreme ce fostul, deja, ministru Cuc a suferit mult la capitolul eficienţă. Pentru comentatori, omul forte al partidului, Liviu Dragnea, a avut de ales între premierul Mihai Tudose, pe de-o parte, şi Shhaideh şi Plumb, de cealaltă parte. Cu Tudose, Dragnea a avut probleme majore de “comunicare”, cum avea să mărturisească liderul partidului după şedinţa CEx în care cele două au demisionat.
În schimb, cu Shhaideh mai ales, Dragnea a avut şi are o relaţie specială – trambulina care a propulsat-o în politica la nivel înalt. Nu degeaba Dragnea a propus-o, la un moment dat, ca premier, pentru ca, apoi, s-o impună în cea mai importantă poziţie guvernamentală, după cea a premierului. Observatorii politici susţin că Dragnea nu a avut încotro, că trebuia să-i satisfacă premierului capriciul, fiindcă nu avea cum să accepte demisia acestuia, ca alternativă la ieşirea din situaţie. Explicaţia rezidă în faptul că PSD şi-a dărâmat, în iunie, prin moţiune de cenzură, propriul Guvern, condus de Sorin Grindeanu. Era prea mult ca, la doar câteva luni distanţă şi la nici un an de guvernare, PSD să propună un al treilea premier.
De cele două, totuşi, partidul are grijă: Shhaideh va fi consilier de stat, iar Plumb va fi numită la conducerea Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor. Pe de altă parte, schimbările operate de PSD pun presiune pe acolitul junior din coaliţie, ALDE, care îl are în Guvern pe Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul şi anchetat, şi el, într-un dosar de corupţie. Până acum, ALDE s-a ţinut tare şi insistă că nu îl va retrage din funcţie. La rându-i, PNL, principala formaţiune de opoziţie, a anunţat că va depune o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului, pe fondul crizei politice provocate de PSD şi al slabelor rezultate economice.