Schimbări în noul an școlar
Noul an şcolar din România vine cu o serie de schimbări importante.
Daniela Budu, 10.09.2024, 11:59
Aproximativ trei milioane de elevi din România au început un an şcolar, care vine cu schimbări importante. Elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a vor termina școala mai devreme, iar calendarul examenelor, atât cele pentru Evaluarea Naţională, cât şi pentru Bacalaureat, a fost modificat. Pentru cei care nu vor susţine examene în acest an şcolar, cursurile vor avea o durată de 36 de săptămâni şi se vor încheia pe 20 iunie 2025. Vor fi și cinci vacanțe.
Interzicerea telefonului mobil în timpul orelor, precum și introducerea sălilor speciale pentru elevii care deranjează cursurile, unde vor fi supravegheați de un cadru didactic, sunt alte prevederi importante. Tot din acest an, elevii vor primi notă la purtare la finalul fiecărui modul, iar media de la sfârşitul anului va fi scăzută cu un punct pentru fiecare 20 de absenţe nemotivate.
Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a explicat de ce s-a ajuns la această măsură: „Am avut numeroase discuţii cu directori din şcoli unde au fost, din păcate, sesizate fapte de violenţă şcolară şi ne-au spus că este mult mai bine ca la fiecare modul elevul să ştie că primeşte o notă. Astfel, dacă, de exemplu, are o alunecare pasageră a comportamentului, ea să poată fi notată pentru modulul respectiv. Dacă el îşi schimbă comportamentul şi intră în limite normale, să se poată compensa cu notele de pe celelalte module. Este şi o modalitate să avem o imagine mai bine ancorată în timp a ceea ce se întâmplă cu comportamentul unui elev.”
În acest an şcolar vor avea catalog electronic aproape 1.900 de unităţi de învăţământ din toată țara, cu peste 700 mai multe decât în septembrie anul trecut. Potrivit Ministerului Educaţiei, la acest început de an şcolar, peste 850 de şcoli sunt relocate din motive de modernizare sau construcţie, din totalul celor aproape 6.300 de unităţi din România. Ar mai trebui menționat că 22 de școli vor funcționa în trei schimburi. Potrivit ministrului Educației, există și un plan nou de combatere a violenţei în şcoli, care prevede acţiuni şi termene clare pentru toţi cei implicaţi, de la ministere până la inspectorate, care să ducă la prevenţia faptelor de violenţă şi a consumului de substanţe interzise.
Ligia Deca: „În şcoli se vor derula campanii, programe, acţiuni de prevenire a violenţei în mediul şcolar preuniversitar, a traficului de persoane, precum a consumului de droguri şi de promovare a unui stil de viaţă sănătos. De asemenea, săptămâna „Şcoala altfel” va avea ca temă prioritară prevenirea şi reducerea faptelor de violenţă, respectiv a consumului de droguri, alcool şi tutun, alături de educaţie rutieră.”
Cât privește abandonul școlar, a fost introdusă masa la şcoală iar în urma acestei măsuri, spune ministrul, abandonul şcolar scade semnificativ mai ales în zonele dezavantajate socio-economic. Totodată, a fost extins numărul şi cuantumul burselor si, de asemenea, a crescut numărul consilierilor şcolari, tot pentru a scădea abandonul școlar. În concluzie, autoritățile spun că învățământul românesc are nevoie în continuare de investiții importante.