Schimbări în Guvernul României
La doar trei luni de la învestire, Guvernul de stânga de la Bucureşti a operat o nouă remaniere.
Bogdan Matei, 04.04.2017, 12:59
Rare au fost echipele executive ale României post-comuniste cu o dinamică de personal la fel de rapidă ca aceea a actualului Guvern PSD – ALDE, condus de social-democratul Sorin Grindeanu, rezultat în urma alegerilor legislative de pe 11 decembrie 2016 şi învestit la începutul acestui an. Pe 23 februarie, deja, erau remaniaţi titularii a nu mai puţin de patru portofolii – Justiţie, Economie, Mediu de Afaceri şi, respectiv, Fonduri Europene. Iniţial fuseseră aşteptate nominalizări doar pentru Justiţie şi Mediul de Afaceri, de unde miniştrii plecaseră pe fondul gravei crize politice provocate de încercarea Guvernului de a modifica, prin ordonanţă de urgenţă, codurile penale.
Percepută de opinia publică, de presă, de opoziţia de dreapta de la Bucureşti şi de partenerii occidentali ai României drept o tentativă de a slăbi ritmul luptei anticorupţie şi de a exonera de răspundere penală personaje influente din politică şi administraţie, măsura a scos în stradă sute de mii de protestatari. Iniţiatorul ordonanţei, impopularul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a fost obligat să plece, iar titularul de la Mediul de Afaceri, Florin Jianu, a plecat de bună voie, invocând motive de conştiinţă. Fost judecător la Curtea Constituţională, Tudorel Toader, a venit la Justiţie.
La Mediul de Afaceri a fost numit Alexandru Petrescu, care a renunţat, astfel, la portofoliul Economiei, unde-a revenit Mihai Tudose, ce mai ocupase această funcţie în cabinetul Victor Ponta. Iar la Fonduri Europene s-a instalat Rovana Plumb, ea însăşi fost ministru în primii ani 2000, în Guvernul Adrian Năstase.
Dacă toate aceste permutări s-au produs sub umbrela PSD, marele câştigător, cu 45% din sufragii, al scrutinului din iarnă, acum a fost rândul partenerului-junior la guvernare, ALDE, să opereze schimbări în formula de joc.
Luni, au depus jurământul doi noi miniştri liberal-democraţi. ALDE a ales-o pentru funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier pe Graţiela Gavrilescu, fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. În locul acesteia, a venit liderul grupului senatorilor ALDE, Viorel Ilie. Cu o săptămână în urmă, conducerea ALDE decisese retragerea sprijinului politic pentru copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, vicepremier şi ministru al Mediului, pe fondul neînţelegerilor tot mai acute dintre acesta si celălalt copreşedinte liberal-democrat, şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Membrii coaliţiei au trebuit să ţină cont de decizia politică – a declarat, fără să-şi ascundă regretul, omul forte al coaliţiei, preşedintele PSD, Liviu Dragnea. El însuşi ţinta tot mai multor contestatari social-democraţi, Dragnea nu mai comunică decât polemic şi, în general, pe reţelele de socializare cu predecesorul său la şefia partidului, fostul premier Victor Ponta. Iar presa speculează tot mai insistent că Ponta şi Daniel Constantin pregătesc, deja, lansarea unei noi entităţi politice, provizoriu numită “noua stângă”, ce va eroda suplimentar soliditatea guvernării.