Schengen, încă o amânare
Austria continuă să se opună primirii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen terestru.
Corina Cristea, 11.10.2024, 11:44
Consiliul Justiție și Afaceri interne de joi nu a produs nicio modificare în privința aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen: Austria rămâne la fel de inflexibilă în a-și da acordul, la fel cum a făcut și în urmă cu aproape un an. Aceasta, în pofida reiterării de către Comisia și Parlamentul European a faptului că cele două țări îndeplinesc toate condițiile pentru aderarea și cu frontierele terestre. Mai sunt multe de făcut, susține ministrul austriac Gerhard Karner
“Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul discuţiilor. Măsurile au în mod vădit efecte bune. Pe frontiera austro-ungară migraţia a scăzut. Frontex şi funcţionarii se implică pentru protecţia graniţelor Uniunii. Dar ar trebui să continuăm intens discuţiile în privinţa graniţei Bulgariei cu Turcia, pentru ca nu doar pentru Austria, ci pentru tot Spaţiul Schengen situaţia să se îmbunătăţească. Este clar că atât controale la graniţele Uniunii, cât şi cele din interiorul Spaţiul Schengen îşi arată efectele. Mai sunt multe de făcut, mai e nevoie de multă muncă grea.”
O declarație destul de ambiguă şi care nu avansează niciun termen clar pentru extinderea terestră a spaţiului european de liberă circulaţie cu cele două țări, care fac tandem în acest demers. Un demers început în urmă cu circa două decenii și pentru care Bucureștiul îndeplinea acquisul Schengen încă din 2011, când era prevăzută inițial aderarea.
“România este pe deplin pregătită, am aplicat şi am îndeplinit toate criteriile pentru a intra şi cu graniţele terestre. Implementăm perfect decizia Schengen aerian adoptată de Consiliu anul trecut în decembrie”, a declarat ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, înaintea consiliului JAI de la Luxemburg: “Am redus semnificativ migraţia ilegală prin eforturile Poliţiei de Frontieră şi cooperare poliţienească. Vom continua să aplicăm toate procedurile Schengen şi suntem pregătiţi să implementăm toate instrumentele Schengen.(…) Vom continua să cooperăm cu statele membre şi cu Comisia pentru a asigura în mod riguros securitatea frontierelor ţării noastre şi, implicit, ale UE.”
„Nu există nicio cerinţă pe care să nu o fi îndeplinit”, a declarat și ministrul interimar al afacerilor interne din Bulgaria, Atanas Ilkov. “România şi Bulgaria au îndeplinit toate condiţiile şi au făcut chiar mai mult decât era necesar. Sunt foarte optimistă şi sper ca această decizie să fie luată cât mai curând, cât sunt eu în funcţie”, a declarat, la rândul său, Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, potrivit căreia, aderarea României şi Bulgariei va fi din nou discutată la Consiliul din decembrie, iar până atunci se vor purta negocieri în Coreper (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană).