Schengen, încă nu
În lipsa unanimității statelor membre ale Uniunii Europene, aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu este, încă, posibilă, deși ambele îndeplinesc, de ani buni, toate criteriile tehnice.
Roxana Vasile, 06.12.2023, 12:30
În lipsa unanimității statelor membre ale Uniunii Europene, aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu este, încă, posibilă, deși ambele îndeplinesc, de ani buni, toate criteriile tehnice. În plus, derulează proiecte care întăresc graniţa Uniunii Europene mai bine ca oricând. Austria și Olanda își mențin, cel puțin deocamdată, poziția defavorabilă: anul trecut, Austria a votat, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva primirii ambelor ţări în Schengen, în timp ce Olanda are rezerve doar în privinţa Bulgariei.
În aceste condiții, la ora actuală, premierul Marcel Ciolacu aşteaptă să afle ce decizie va adopta Olanda în privinţa acceptării Bulgariei, după ce în ţara vecină României au avut loc, recent, alegeri legislative anticipate: În primul rând, România şi Bulgaria, după cum bine ştiţi, sunt la pachet. Aşteptăm întâi decizia Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria şi vom vedea cum va acţiona România.
Cât despre Austria, ministrul de Externe Luminiţa Odobescu spune că, în ultima perioadă, comunicarea pe acest dosar s-a îmbunătăţit, demersurile continuând, pentru a se ajunge la o soluţie de comun acord. Luminiţa Odobescu: Există dialog cu partea austriacă, se discută în continuare, sunt demersuri diplomatice. Suntem sprijiniţi în acest demers atât de către Comisia Europeană, cât şi de celelalte state membre. Lucrăm să identificăm o soluţie cât mai curând posibil şi, evident, o să vedem în perioada următoare care sunt paşii exacţi de urmat.
Potrivit premierului Ciolacu, momentul nu era favorabil din punct de vedere politic ca România să ceară un nou vot la Consiliul JAI care a avut loc marți seară, la Bruxelles, în schimb ar putea fi posibil, eventual, tot luna aceasta, în cadrul unui Consiliu extraordinar: Nu puteam fi pe ordinea de zi, decât dacă doream să forţăm un vot pe care l-am fi cunoscut dinainte, nu neapărat votul Austriei împotriva României, am fi cunoscut foarte clar votul Olandei împotriva Bulgariei. Procedura în Olanda este mai complicată decât în România, trebuie un vot prin Parlament, deci primul ministru merge cu mandat din partea Parlamentului pentru a vota într-un Consiliu European. Singura soluţie, în acest moment, este să aşteptăm reacţia Olandei – şi ea va veni cât de curând. Şi ştiţi că am avut şi discuţii şi cu domnul Frans Timmermans în ce priveşte Bulgaria şi convocarea unui JAI extraordinar cu această temă.
Marţi seară, la sfârşitul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că este, în continuare, obiectivul Comisiei Europene de a fi luată o decizie asupra extinderii Spaţiului Schengen, prin primirea României şi Bulgariei în acest an. Și Spania, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii, doreşte ca, înainte de 31 decembrie, România şi Bulgaria să devină membre ale zonei de liberă circulație a persoanelor și mărfurilor.