Scenarii pentru noul an şcolar
Elevii din România se pregătesc de școală. Ei vor afla în curând ce variantă pentru desfășurarea cursurilor a ales unitatea de învățământ la care vor merge.
Corina Cristea, 02.09.2020, 11:44
Trecute în online în primăvară, pe fondul pandemiei de coronavirus, cursurile se vor relua în curând în România, un nou an școlar urmând să debuteze pe 14 septembrie. Data este certă, la fel și faptul că unitățile de învățământ au la dispoziție trei scenarii pentru desfășurarea cursurilor. În funcţie de evaluarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, rămâne ca şcolile să opteze pentru prezenţa tuturor elevilor în clasă, jumătate în clasă – jumătate online sau toţi copiii online – a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru:
Pe 7 septembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face public şi către instituţiile statului evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. În acest moment avem 3.181 de unităţi administrativ-teritoriale. Fiecare din aceste unităţi va primi evaluarea, în funcţie de care se va face deschiderea anului şcolar. Pe 10 septembrie, consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta comitetelor pentru situaţii de urgenţă judeţene sau al municipiului Bucureşti, DSP-urilor şi inspectoratelor şcolare judeţene sau al municipiului Bucureşti scenariul la care s-au hotărât să înceapă acest an şcolar.
Ministrul a mai precizat că nu profesorii, ci cadrele medicale vor face triajul elevilor, iar masca de protecţie va fi obligatorie pentru profesori şi elevi. Precizări despre începerea noului an şcolar a făcut și ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, care a explicat că au fost elaborate ghiduri metodologice pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ pentru fiecare nivel – preşcolar, primar, gimnazial, liceal. Ministerul Educaţiei a pregătiti şi o serie de modalităţi de interacţiune cu elevii, părinţii şi profesorii. Este vorba de portalul de informare educaţiacontinuă.edu.ro, precum şi de o serie de linii telefonice.
Monica Anisie: Am decis să deschid o linie de Tel Verde la Ministerul Educaţiei, o linie care va fi dedicată răspunsurilor (la întrebările – n.r.) adresate de către părinţi şi elevi. Iar pentru directorii de unităţi de învăţământ şi pentru autorităţile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Tel Verde pentru a veni în sprijinul acestora. Ministrul educaţiei a mai precizat că fiecare cadru didactic trebuie să-şi structureze materia în aşa fel încât să nu existe niciun decalaj de învăţare între elevi. Cele două ministere au dat publicității un ordin comun cu măsurile de siguranţă sanitară care se vor aplica în unităţile de învăţământ. Astfel, intrarea la cursuri se va face eşalonat, pe mai multe uşi de acces, la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri. De asemenea, traseele vor fi prestabilite la deplasarea în interiorul instituţiei de învăţământ, cu păstrarea distanţei de un metru între elevi, iar evaluarea stării de sănătate se va face la prima oră de curs.