Scena politică după alegeri
Liderii europeni analizează rezultatele votului la alegerile pentru Parlamentul European şi încearcă să gasescă soluţii rapide pentru a contracara ascensiunea partidelor eurosceptice şi de extrema dreaptă.
România Internațional, 27.05.2014, 12:53
Ascensiunea partidelor eurosceptice,a celor anti-sistem, de extremă-dreapta şi extremă-stânga, in Parlamentul European, dupa recentele alegeri a provocat o unda de soc si a starnit ingrijorare in cancelariile occidentale. Triumful Frontului Naţional, de extrema dreapta, în Franţa şi al formaţiunii antieuropene UKIP în Marea Britanie, dovedeşte o respingere a UE aşa cum este ea organizată acum şi a elitelor naţionale aflate la putere, comentau agenţiile de presă.
Criticii la adresa Uniunii Europene şi-au majorat de peste două ori locurile în Legislativul comunitar, în urma unui vot împotriva austerităţii şi şomajului. Rezultatul euroscrutinului a arătat necesitatea reformelor în UE, astfel încât aceasta să fie capabilă să facă mai mult pentru a rezolva problemele care îi preocupă pe oameni: locuri de muncă, creştere economică şi un viitor mai bun. Liderii europeni trebuie, pe de altă parte, să acţioneze astfel încât să contracareze ascensiunea formaţiunilor eurofobe şi extremiste.
Analistul politic Bogdan Chireac susţine că, în pofida avansului obţinut la alegerile europarlamentare de către eurosceptici, construcţia europeană va merge înainte. El a declarat la Radio Romania că rezultatele scrutinului sunt şi o consecinţă a crizei economice profunde cu care s-a confruntat UE. Chiar dacă cetăţenii europeni sunt nemulţumiţi în general de guvernele lor, de parlamentele lor, de sistemul lor până la urmă, când omul se aşază jos şi reflectează un pic îşi dă seama că nu doreşte să se întoarcă la monedele naţionale, la oprirea libertăţii persoanelor, capitalurilor, serviciilor, elemente fundamentale prin care s-a constituit Uniunea Europeană. Totodată sunt un pic supăraţi pe noi, pe săracii din est, dar fără motiv, fiindcă nu noi am făcut problemele de acolo, problemele cele mari; noi doar le-am decontat”.
România contrazice aceasta tendinţă îngrijorătoare care se manifestă la nivel european. Ca dovadă, nu va trimite în PE niciun partid de orientare populistă sau xenofobă. Pe de altă parte, decizia PNL, principalul partid de opoziţie din Romania, de a trece de la grupul ALDE – Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni – la Partidul Popular European, pentru a se evita preluarea preşedinţiei Comisiei Europene de către Socialişti, a stârnit criticile foştilor colegi de familie politică, care au perceput-o ca pe o trădare a valorilor liberale.