Scandalul Hexi Pharma
Compania Hexi Pharma este urmărită penal, în dosarul dezinfectanţilor diluaţi, pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificarea de produse.
Leyla Cheamil, 17.05.2016, 13:18
Un scandal de proporţii demonstrează cât de şubred este sistemul medical din România. O investigaţie jurnalistică dezvăluia, cu ceva timp în urmă, că substanţele dezinfectante furnizate de compania Hexi Pharma unităţilor sanitare ar avea o concentraţie chiar şi de zeci de ori mai mică decât normele. Sunt acuzaţii grave, ţinând cont de faptul că viaţa pacienţilor depinde de cât de sterile sunt sălile de operaţii, instrumentarul şi, în general, spitalele.
Controalele efectuate în zeci de unităţi sanitare au confirmat concluziile investigaţiei jurnalistice. Gravitatea situaţiei a dus chiar la sistarea operaţiilor, pentru câteva zile, în unele spitale. Depăşit de situaţie, ministrul Sănătăţii a demisionat. Parchetul General a început urmărirea penală împotriva companiei Hexi Pharma, acuzată de zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificarea de produse.
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au discutat despre scandalul dezinfectanţilor şi au decis că este nevoie de modificarea rapidă a legislaţiei achiziţiilor publice în domeniul sanitar, pentru a asigura un control mai eficient asupra produselor achiziţionate în spitale. Astfel, standardizarea achiziţiilor va conduce la dotarea unităţilor sanitare cu materiale conforme, care nu pun în pericol viaţa oamenilor.
De cât timp se folosesc în spitale dezinfectanti diluaţi? Ancheta Parchetului General va stabili acest lucru. Serviciul Român de Informaţii susţine că, în ultimii cinci ani, a trimis informări, în mod constant, despre calitatea proastă a dezinfectanţilor folosiţi în unităţile medicale beneficiarilor legali: preşedintele României, primul ministru, miniştri, prefecţi, consilii judeţene.
În acest sens, preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Georgian Pop, a declarat că va primi, în următoarele zilele, situaţia informărilor cu privire la infecţiile intraspitaliceşti transmise de Serviciu beneficiarilor legali:
Ce beneficiari legali au fost informaţi şi când? Acestea sunt aspectele de bază în ale controlului şi e foarte normal, e un subiect care interesează opinia publică. Acest fenomen nedorit şi negativ al infecţiilor intraspitaliceşti este un aspect cu interes de nişă pentru SRI pentru că, până la urmă, este dreptul constituţional la sănătate, a fost cunoscut acest fenomen şi beneficiarii legali au fost informaţi.
Legat de acelasi scandal, Uniunea Naţională a Judecătorilor a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la modul în care Parchetele din ţară au folosit informările trimise de SRI privind dezinfectanţii diluaţi din spitale. Pentru că, spun judecătorii, valorificarea acestor informaţii ar fi putut evita îmbolnavirea a mii de români.