Scandalul cărnii infestate
În România, evaziunea din domeniul cărnii rămâne printre cele mai mari, după cele de la fructe şi legume sau cereale.
Corina Cristea, 13.03.2014, 13:15
Peste 100 de percheziţii domiciliare făcute de procurorii DIICOT în 18 judeţe din România s-au soldat cu arestări preventive. Acţiunile au vizat destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. .
Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, fără să plătească TVA. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea acestei taxe, sau „la negru”, mult sub preţul pieţei, făcând concurenţă neloială societăţilor comerciale care derulează corect acelaşi tip de activitate. O altă metodă de evaziune se referă la achiziţionarea mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrând livrări fictive către firme fantomă din Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, însă, vândută în România fără a fi înregistrată în documente contabile.
O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrări, făcute de marii producători de pe piaţa de carne din România, către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marfa se întorcea în ţară, prin societăţi de tip „paravan”, care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul estimat depăşeşte 15 milioane de euro.
În acelaşi timp, există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse care erau ulterior introduse pe piaţă. Peste 230 de tone de carne şi produse din carne au fost oprite de la comercializare în urma controalelor efectuate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor la depozite din Bucureşti şi din câteva judeţe. Potrivit preşedintelui interimar al ANPC, Marius Dunca, cele mai mari nereguli au fost găsite la un depozit de lângă Iaşi: Am găsit 13,6 tone aripi de pui cu data durabilităţii minimale depăşită începând cu noiembrie 2013 şi cinci tiruri a câte 20 de tone, în total 100 tone macrou cu caracteristici necorespunzătoare privind conformitatea produsului. Tot aici am constatat 300 kg creier de porc cu semne modificate organoleptice. Toate produsele acestea ajungeau în magazine.”
Anchetatorii suspectează că operaţiunile s-au derulat cu complicitatea unor funcţionari ai Autorităţii Vamale şi ai comisariatelor pentru protecţia consumatorilor, care au facilitat atât importurile ilegale, cât şi introducerea în lanţul alimentar a cărnii alterate.