Scandal la Operă
Nemulţumiri administrative, declaraţii contradictorii, acuzaţii şi neclarităţi referitoare la postul de director artistic al instituţiei au dus la demisia celor mai cunoscuţi balerini ai Operei Naţionale Bucureşti.
Corina Cristea, 28.04.2016, 13:25
La împlinirea, în această lună, a 95 de ani de la instituţionalizare, cel mai mare teatru liric românesc – Opera bucureşteană – este în prim-planul unui scandal de amploare, traversând o criză fără precedent marcată de anularea a trei reprezentaţii şi care a condus la demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu.
Conflictul a început după ce dirijorul Tiberiu Soare a fost numit director general interimar al Operei Naţionale din Bucureşti în locul fostului titular, actorul George Călin, demis în urma unor neconcordanţe în documentele instituţiei descoperite de Curtea de Conturi. O zi mai târziu, coordonatorul trupei de balet, danezul Johan Kobborg, anunţa că va demisiona, invocând scoaterea de pe site-ul instituţiei a funcţiei sale de director al Baletului Operei. Tiberiu Soare şi-a motivat decizia, criticată de corpul de balet, prin faptul că Johan Kobborg ar fi ocupat un post care nu corespundea organigramei de funcţionare a instituţiei, deţinând o titulatură incorectă din punct de vedere legal. Retrogradarea în funcţie a lui Kobborg a avut ecou internaţional în lumea dansului, unde acesta este un nume respectat, iar o parte dintre balerini au ameninţat că nu vor mai dansa sau chiar vor părăsi Opera. Între timp, Soare a fost numit director adjunct, iar postul de director general interimar a fost preluat de un alt dirijor, Vlad Conta.
Alături de manifestaţiile de susţinere inclusiv ale partenerei de viaţă a lui Kobborg, Alina Cojocaru – desemnată în 2010, la Moscova, balerina deceniului, decizia de a pleca luată de Johan Kobborg a fost asezonată cu proteste din partea unor angajaţi ai Operei, care au spus că există discrepanţe mari între salariile lor şi ale colaboratorilor străini.
Renumirea în funcţie ca interimar pentru trei luni a lui George Călin, în încercarea de aplanare a conflictului, nu a făcut decât să amplifice şi mai mult tensiunile, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, fiind acuzat că a cedat presiunilor.
„Soluţia propusă a fost găsită ca urmare a unei negocieri cu Johan Kobborg şi Alina Cojocaru, purtată din dorinţa ca ei să-şi continue activitatea la Operă, negociere în care a fost pusă drept condiţie această numire. În faţa protestului de la Operă şi a împotrivirii manifeste a artiştilor, este însă evident că George Călin nu-şi poate exercita funcţia, aşa încât am decis să îl retrag de la conducerea Operei. În zilele următoare voi face o nouă numire”, anunţa, apoi, într-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de Facebook, ministrul. Pe aceeaşi reţea de socializare, Vlad Alexandrescu îşi anunţa, ulterior, propria demisie.
Miercuri seară, în mijlocul a circa 200 de persoane care au manifestat în stradă în sprijinul lui Vlad Alexandrescu, premierul Dacian Cioloş a declarat că speră ca decizia acestuia să-i convingă pe toţi artiştii de la Operă că vor putea găsi la Ministerul Culturii acel pol de stabilitate de care au nevoie.