Scandal în mediul universitar
Autorităţile din România verifică cazurile de hărţuire sexuală din universităţi semnalate în ultimul timp.
Mihai Pelin, 01.08.2024, 11:55
Ministerul Educaţiei de la Bucureşti a cerut verificări la nivelul instituţiilor de învăţământ superior cu privire la cazurile care au vizat elemente de hărţuire sexuală (sau fapte asimilate) în urma unor informații recente. Măsurile au fost anunţate după ce în spaţiul public mai multe studente au susţinut, în ultimele zile, că au fost abuzate sexual de profesorii lor.
Până acum, trei nume sunt intens vehiculate în presă şi pe reţelele de socializare. Sociologul Alfred Bulai neagă acuzaţiile, dar şi-a depus cererea de pensionare. SNSPA l-a suspendat din funcţia de director al Departamentului de Sociologie, nu va mai preda pe durata anchetei interne făcute de Comisia de etică a universităţii. Între timp, cel puțin 10 persoane au trimis Parchetului emailuri legate de comportamentul său, după ce procurorii au făcut apel la cetăţeni să sesizeze autorităţile dacă au informaţii despre caz. Mesajele nu sunt automat plângeri penale, acestea trebuie făcute după o audiere la Parchet, dar în cazul profesorului Bulai a fost deschis şi un dosar penal pentru folosirea funcţiei în scop sexual.
Profesorul Ştefan Adam de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti a cerut el însuşi să fie suspendat din activitatea didactică, după ce mai multe studente l-au acuzat că le trimitea mesaje indecente şi poze cu el dezbrăcat. Arhitectul susţine că aceea este viaţa lui privată care nu trebuie să afecteze imaginea facultăţii.
Al treilea este profesorul Marius Pieleanu, tot de la SNSPA, pe care l-a acuzat de hărţuire sexuală chiar fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall, însă Parchetul susţine că nu a primit vreo sesizare în acest caz. Sociologul a fost în continuare chemat în studiourile de televiziune şi nu a existat nicio anchetă jurnalistică în acest caz petrecut în urmă cu 16 ani, a scris Ana Birchall pe o reţea de socializare.
„Hărţuirea sexuală este un flagel, care are consecinţe dezastruoase atât asupra victimelor, cât şi asupra climatului profesional din orice organizaţie. Atunci când cei care hărţuiesc sunt şi în poziţii care presupun încredere şi autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator. Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în faţă şi au spus adevărul şi îi încurajez pe toţi cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze. Solicit universităţilor ca orice abatere de la normele de etică şi integritate să fie aspru sancţionată, asigurând protecţia victimelor şi asistenţa post-traumatică” afirmă ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei subliniază că hărţuirea sexuală, alături de orice formă de hărţuire, este considerată abatere de la normele de etică şi deontologice privind respectarea fiinţei şi demnităţii umane, având în vedere faptul că ştirbesc demnitatea beneficiarilor direcţi ai dreptului la educaţie şi prestigiul profesiei, conform prevederilor Legii învăţământului superior din 2023. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este convins că „se vor lua măsurile pe care le impune legea”.