Scandal în jurul preşedintelui
Opozanţii politici ai preşedintelui României, Traian Băsescu, şi-au oficializat cererile de demisie a acestuia printr-o declaraţie adoptată în Parlament.
Florentin Căpitănescu, 26.06.2014, 12:54
Deşi, în cei aproape zece ani de mandat, preşedintele României, Traian Băsescu, nu a dus lipsă de lupte politice dure ori de momente tensionate, niciodată, susţin observatorii, el nu s-a aflat într-o situaţie mai delicată ca acum, când este implicat în scandalul plin de superlative în care l-a băgat fratele său mai mic, Mircea. Acesta este arestat preventiv, într-un dosar în care procurorii îi impută că a primit mită 250 de mii de euro, în schimbul promisiunii că va trage sfori pentru ca o figură legendară a mafiei ţigăneşti din Oltenia – poreclit Bercea Mondial, judecat şi condamnat pentru tentativă de omor – să primească o sentinţă blândă.
Deşi a respins, în termeni categorici, orice implicare în tranzacţia judiciară a fratelui său, preşedintele Băsescu, asaltat cu cereri de demisie venite din partea opozanţilor săi politici tradiţionali, mai are, pare-se, mult de tras în ceea ce presa numeşte, deja, ”scandalul anului”. Alianţa de stânga PSD, UNPR şi PC, în care PSD, inamic de calibru al lui Traian Băsescu, joacă rolul fratelui mai mare, şi proaspătul său aliat, PP-DD, au votat declaraţia prin care Parlamentul îi cere preşedintelui să-şi pună mandatul pe masă . Declaraţia, adoptată cu 344 de voturi pentru şi 17 abţineri, nu are valoare juridică, aşa că şeful statului nu este obligat să demisioneze, ceea ce, de altfel, nici nu va face, după propriile-i spuse.
Senatorul Gabriela Firea, din partea PSD, a dat glas raţiunii ce a stat la baza redactării documentului: ”Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, independenţa şi legitimitatea funcţiei prezidenţiale, motiv pentru care trebuie să-şi asume, deîndată, demisia din funcţia de preşedinte”.
Deşi au votat, şi ei, pentru demisie, liberalii susţin că preşedinţii Senatului, Călin Popescu Tăriceanu – plecat, recent, din PNL -, şi al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu au căderea morală să ceară demisia şefului statului.
Ludovic Orban, deputat PNL: ”În timp ce voi vreţi să scăpaţi de Traian Băsescu ca să câştigaţi electorat, noi ne dorim să scăpăm de Traian Băsescu pentru că el nu mai are capacitatea de a lupta împotriva corupţiei”.
În schimb, parlamentarii PDL şi PMP nu au fost în sală, iar aleşii UDMR au votat după cum le-a dictat conştiinţa, formulă folosită de preşedintele formatiunii, Kelemen Hunor.