Scandal de corupţie la Chişinău
Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat este în centrul unui scandal de corupţie care, în opinia analiştilor, riscă să destabilizeze fragila coaliţie pro-europeană aflată la putere.
România Internațional, 19.10.2015, 12:49
Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, suspectat de acte de corupţie, va sta în arest preventiv 30 de zile, conform unei decizii a tribunalului Chişinău. El este acuzat de trafic de influenţă, implicare în fraudă bancară şi luare de mită. Unul din avocaţii lui Filat a declarat că acesta va contesta decizia la Curtea de Apel, iar dacă următoarea instanţă menţine arestul preventiv vor merge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Fostul premier moldovean a depus şi o plângere penală împotriva denunţătorului său, Ilan Shor, pentru declaraţii false. Om de afaceri şi actual primar al oraşului Ohei, Ilan Shor a scris un autodenunţ pe 12 octombrie în care susţine că i-ar fi dat mită fostului prim-ministru 250 de milioane de dolari pentru acordarea unor servicii. Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie, în baza unui mandat emis de Centrul Naţional Anticorupţie, la scurt timp după ce Parlamentul de la Chişinău a decis suspendarea imunităţii sale juridice. Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunităţii, invocând că Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în dispariţia din sistemul bancar a unui miliard de dolari.
Filat, care s-a aflat la conducerea Partidului Liberal Democrat, a respins acuzaţiile ce i se aduc afirmând că este vorba de un dosar politic, fabricat de opozanţii săi. El s-a retras de la conducerea PLDM, şefia formaţiunii fiind preluată de actualul prim-ministru Valeriu Streleţ. După disparitia din sistemul bancar, sub forma unor credite cu beneficiari necunoscuţi, a unui miliard de dolari, reprezentand 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al republicii, societatea civilă a reacţionat vehement.
De la începutul lui septembrie, fosta republica sovietica s-a confruntat cu un val de proteste antiguvernamentale organizate, în centrul Chişinăului, de Platforma Demnitate şi Adevăr, o coaliţie de ONG-uri animate de valori europene, şi la care participă zeci de mii de oameni. Aceştia cer demisia şi tragerea la răspundere a înalţilor demnitari vinovaţi de corupţia generalizată şi de deteriorarea situaţiei economice a republicii. Şeful statului, Nicolae Timofti, a recunoscut ca protestele sunt generate de nemulţumirea populaţiei faţă de prestaţia instituţiilor publice şi a unor demnitari, dar a avertizat că acestea riscă să fie utilizate de forţe revanşarde, neo-sovietice, care urmăresc să profite de situaţia creată pentru a stopa traseul european al Rep. Moldova.
Autorităţile de la Bucureşti au subliniat ca în actualul context este important ca guvernul de la Chişinău să rămână în continuare stabil, coaliţia majoritară să se menţină şi să continue calea proeuropeană.