Sărbători la sfârşit de an
Crăciunul - cea mai mare sărbătoare religioasă de la sfârşitul acestui an a luat sfârşit, atenţia românilor îndreptându-se, acum, către momentul trecerii dintre ani.
Valentin Țigău, 29.12.2014, 13:37
Desfăşurate pe un fond de stabilitate economică şi socială, dar şi sub semnul unor evoluţii pozitive, după alegerile prezidenţiale din noiembrie, primele sărbători din această iarnă au fost trăite cu intensitate de români. Într-un stat considerat a fi între primele zece din lume în privinta sentimentului religios şi în care peste 90 la sută dintre cetăţeni se declară creştini, Crăciunul a fost un moment de reflecţie şi de bucurie.
Statisticile arată că şapte din zece români au oferit, de Crăciun, cadouri celor dragi. Majoritatea au cheltuit pentru masa festivă 65 de euro şi doar 14 la sută şi-au permis un buget mai mare de120 de euro; cu toate astea, numai 1 la sută dintre romăni au fost preocupaţi de cazurile umanitare. În unele situaţii, cadourile de Crăciun pentru nevoiaşi au venit din străinătate. Astfel, peste 20 de mii de copii cu vârste între 3 şi 13 ani care frecventează o formă de învăţământ din judeţele de nord, au primit daruri din Germania. 17 tiruri încărcate cu alimente şi articole de igienă au fost descărcate de sute de voluntari români şi străini, în 164 de localităţi.
La Galaţi, s-a desfăşurat a treia ediţie a manifestării „Crăciunul inimilor” la care 5.000 de persoane au primit o masă caldă din care n-au lipsit preparatele tradiţionale cârnaţi, caltaboş, tobă, slănină şi tochitură cu mămăliguţă. Crăciunul a fost, în acelaşi timp, oriunde în România, un prilej de punere în valoare a folclorului local, bogat în colinde şi obiceiuri populare ancestrale.
Unii colindători au reprezentat România în străinătate, cum este cazul a 30 de tineri din Drobeta Turnu Severin care au cântat şi anul acesta la Festivalul de Colinde de la Viena. Şi românii din străinătate au marcat Craciunul, în stil românesc. Concetăţenii noştri care trăiesc în Madrid s-au întâlnit, după tradiţie, la biserica ortodoxă Sfanta Fecioară Maria , cel mai vechi lăcaş de cult românesc din Spania. Ei spun că celebrarea, în comun, a sărbătorilor creştine le alină dorul de România. Acestia sunt, în general, românii care n-au putut reveni acasă, la sfârşitul anului.
O cauză ar putea fi şi condiţiile meteorologice severe din ţară. Într-adevar, România se confruntă, zilele acestea, cu masive căderi de zăpadă, viscol şi temperaturi foarte scăzute Vremea severă a determinat autorităţile să închidă o serie de drumuri naţionale şi să ia măsuri pentru a normaliza aprovizionarea cu energie electrică şi reluarea în bune condiţii a circulaţiei rutiere, feroviare, maritime şi fluviale.