Sărbătoarea românilor din întreaga lume
În România şi în numeroase comunităţi româneşti de peste hotare, a fost marcată, duminică, Ziua Românilor de Pretutindeni.
Valentin Țigău, 30.05.2016, 13:18
Instituită, în 2015, de Parlament, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată în ultima duminică a lunii mai. Anul acesta, manifestările dedicate acestei sărbători naţionale au avut loc atât în ţară cât şi înafara graniţelor, în special în zonele populate compact cu etnici români. Sâmbătă, la Biblioteca Centrală Univesitară din Bucureşti, sub genericul „Excelenţa românească peste hotare”, au fost invitaţi români de succes din domeniul cercetarii pentru a dezbate o serie de teme importante pentru cei care doresc să se întoarcă în România şi pentru cei care vor să-şi aducă contribuţia, chiar dacă locuiesc în străinătate, la dezvoltarea României.
Conferinţa a pus în discuţie tema identităţii naţionale în străinătate, rolul formativ al educaţiei româneşti, capabilă să impulsioneze tânăra generaţie prin modele de succes. Duminică, preşedintele Kaus Iohannis a cerut guvernului să prezinte o Foaie de parcurs care să facă din Diaspora o „prioritate naţională în mod real,” pentru a nu mai irosi potenţialul românilor de peste hotare, al celor care pot contribui la dezvoltarea României. Într-un mesaj adresat compatrioţilor dinafara graniţelor, preşedintele i-a rugat să-şi exprime dragostea de ţară “fiind mai buni, mai responsabili, făcând lucrurile mai temeinic, având mai mare grijă unii de alţii, pentru ca România să devină puternică, prosperă.” “Pe unii români, circumstanţe istorice nefericite i-au despărţit de ţară şi este datoria noastră să-i sprijinim pentru a-şi păstra identitatea, tradiţiile şi cultura. Iar pe cei care au ales, pentru moment, să trăiască şi să muncească peste granite trebuie să-i susţinem, pentru ca drepturile şi libertăţile să le fie apărate” – a mai spus Iohannis. În suita manifestărilor dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, se înscrie şi Târgul tradiţiilor populare al comunităţilor româneşti din jurul graniţelor: Maramureşul istoric – Ucraina, Timoc – Serbia, Bulgaria, Basarabia – Republica Moldova – organizat la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti” din Bucureşti. În legătură cu aceste comunităti, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a anunţat crearea, în premieră, la Ismail – regiunea Odesa, din Ucraina – a unui centru de informare pentru români. El a precizat, într-un interviu pentru Radio România, că acest centru va ajuta la punerea în practică a unor proiecte şi programe pentru susţinerea culturii şi limbii române. Avem, declara, în context, ministrul Dan Stoenescu, peste 3,5 milioane de români în diaspora şi este normal ca statul român să aibă politici în sprijinul lor, este normal ca statul român să le apere drepturile.