Sancţiuni europene împotriva Rusiei
UE a aprobat noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, în ciuda unui acord de încetare a focului în estul Ucrainei, între trupele guvernamentale şi rebelii proruşi.
România Internațional, 09.09.2014, 13:04
Uniunea Europeană a aprobat luni o nouă serie de sancţiuni contra Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, dar a amânat pentru câteva zile punerea lor în aplicare pentru a da timp Moscovei să îşi continue eforturile de pace, a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, după o întâlnire de urgenţă la Bruxelles a ambasadorilor celor 28 de state UE. După cum a arătat preşedintele Consiliului, amânarea oferă timp pentru evaluarea modului în care sunt respectate prevederile acordului privind încetarea focului.
Acordul, încheiat vineri, la Minsk, între forţele ucrainene şi rebelii proruşi in urma negocierilor dintre reprezentanţii Kievului, separatiştilor, ruşilor şi OSCE, pare a fi unul fragil. Rompuy a precizat că Uniunea este gata să revizuiască sancţiunile parţial sau în totalitate, dacă încetarea focului în estul Ucrainei este „durabilă”. El a explicat că UE a adoptat sancţiuni în mai multe faze, pentru a spori presiunea asupra Moscovei Amintim că UE a decis, în iulie, să treacă la faza a treia a sancţiunilor la adresa Rusiei, dupa ce precedentele, care au vizat sectoare economice fundamentale, nu au avut efectul scontat.
Măsurile vizau, între altele, limitarea accesului băncilor de stat din Rusia la piaţa europeană de capital şi un embargou asupra livrărilor de echipament militar din UE. Noul pachet de sancţiuni adoptat luni vizează, potrivit surselor europene, restrângerea accesului la pieţele de capital pentru marile companii petroliere ruseşti Rosneft şi Transneft, precum şi activităţile petroliere ale gigantului Gazprom. De asemenea, ele privesc industria de apărare, dar şi bunurile cu dublă utilizare, atât civilă, cât şi militară, din domeniul tehnologiilor sensibile.
Bruxellesul a extins, totodată, lista persoanelor ruse şi ucrainene sancţionate prin îngheţarea bunurilor şi prin interdicţie de intrare pe teritoriul comunitar. Până în prezent, 100 de oficiali ruşi şi ucraineni şi 20 de entităţi comerciale au fost incluse pe lista de sancţiuni europene care, potrivit Bruxellesului au fost determinate de atitudinea Rusiei, acuzată că a încălcat suveranitatea Ucrainei.
La rândul său, Moscova a avertizat că va reacţiona în cazul în care UE va impune noi sancţiuni. Premierul Dmitri Medvedev a atras atenţia că restricţiile ar putea declanşa un răspuns asimetric din partea Moscovei, cum ar fi închiderea spaţiului său aerian pentru companiile aeriene occidentale. Moscova a interzis, deja, importurile produselor alimentare din Europa şi SUA, ca răspuns la sancţiunile primite din partea Bruxellesului si Washingtonului.