Salarizarea personalului bugetar
Reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi de Finanţe lucrează, de astăzi, la elaborarea unei noi ordonanţe de urgenţă privind salarizarea în sistemul bugetar din România.
Valentin Țigău, 25.04.2016, 12:46
O noua ordonanţă de urgenţă privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborată, împreună cu partenerii sociali, până pe 15 mai, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru. Proiectul se va afla timp de două săptămâni în dezbatere publică după care ar putea fi adoptat de Executiv, la 1 iunie. Aceasta este data limită, şase luni înainte de alegerile generale din România, până la care, potrivit legii, poate fi adoptată o ordonanţă de urgenţă.
Ministrul muncii a precizat că va fi vorba de o ordonanţă de corecţie adusă salariului de baza al personalului din zona bugetară Guvernul vrea să obţină şi acordul partenerilor sociali, în contextul în care resursele bugetare sunt limitate şi vor putea fi majorate doar salariile cele mai mici din sectorul public. De creşteri salariale ar putea beneficia între 300.000 şi 500.000 de bugetari.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat că promovarea ordonanţei depinde de felul în care textul acesteia va fi acceptat de către partenerii sociali şi dacă nemulţumirile legate de proiect vor fi mai mari decât beneficiile, ordonanţa va fi stopată. Liderii federaţiilor sindicale din România au declarat, deja că sunt nemulţumiţi de noul proiect şi au avertizat că inechităţile se vor muta din zona de foarte jos a salariilor într-o zonă ceva mai sus, la un alt nivel. Pentru aceste majorări guvernul are la dispoziţie două miliarde de lei, sumă considerată prea mică de sindicate, care au avertizat că ar putea relua protestele.
Marius Sepi, prim-vicepreşedinte al Sanitas, consideră că nu se poate accepta o abordare pe bucăţi, în condiţiile în care doar pentru unii se vor face corecţii. El a afirmat că trebuie căutate soluţii de finanţare, în aşa fel încât, pe această ordonanţă de urgenţă, să intre toate categoriile de personal. Vineri, la Guvern, a avut loc o nouă şedinţă a Consiliului Naţional Tripartit (guvern-patronat-sindicate) in care s-au discutat principiile care vor sta la baza noii Ordonanţe. Întâlnirile vor continua, ţinta lor principală fiind armonizarea punctelor de vedere asupra viitoarei ordonanţe de urgenţă.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România sunt aproape 1,2 milioane de bugetari la o populaţie activă de 9 milioane de persoane. Analiştii economici apreciază că o creştere a cheltuielilor de personal ar putea mări deficitul bugetar al statului şi, în contextul altor creşteri de cheltuieli bugetare promovate de Parlament, va majora riscul implementării unei noi perioade de consolidare fiscală. În consecinţă, va fi nevoie, în viitorul apropiat, fie de reduceri de cheltuieli, fie de concedieri de personal, pentru a echilibra balanţa.