Salariul minim va crește în România
La Bucureşti, Guvernul a anunţat că a ajuns la un acord cu partenerii sociali în privinţa majorării salariului minim brut pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.
Corina Cristea, 25.11.2022, 11:59
Nevoiți să se confrunte cu una dintre cele mai mari inflații din Uniunea Europeană, românii fac față tot mai greu cheltuielilor de zi cu zi. Cei cu venituri mici sunt cei mai afectați și resimt puternic prețurile care au tot crescut pe parcursul acestui an, pe fondul războiului generat de Federația Rusă în Ucraina vecină. Un război care, pe scurt, înseamnă vieți bulversate pentru ucraineni și tot mai multe sancțiuni pentru Rusia, criză energetică în Uniune și mai puține cereale plecate din Ucraina către alte țări, izolare tot mai mare pentru Moscova și inflație mare în Europa.
Acest indicator economic este în prezent la un nivel de circa 15,5% în România, iar estimarea Băncii Naționale pentru finele acestui an este de 16,3%. O situație care impune luarea unor măsuri. În primul rând, decidenții s-au gândit la pensionari, pentru care au decis recent o majorare cu 12,5% a pensiilor începând de la 1 ianuarie, alături de alte ajutoare pentru a fi sprijiniți cei mai nevoiași dintre ei să depășească această perioadă marcată de incertitudini. Iar acum a venit rândul angajaților cu venituri mici, pentru care executivul și partenerii sociali au ajuns joi la un acord.
Salariul minim brut va creşte la 3.000 de lei începând cu 1 ianuarie de la 2.550 cât este acum. În total, aproape 2,2 milioane de angajaţi cu salariul minim vor primi ceve bani în plus. De asemenea, în construcţii salariul nu va fi mai mic de 4.000 de lei. Deciziile au fost agreate în cadrul discuţiilor dintre executiv, sindicate şi patronate. Reprezentantul întreprinderilor mici şi mijlocii, Vasile Priceputu, a explicat că din cei 3.000 de lei, 200 nu vor fi supuşi taxelor, iar la începutul săptămânii viitoare membrii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social vor veni şi cu propuneri privind eventualele deduceri salariale la sumele plătite peste nivelul de 3.000 de lei.
Vasile Priceputu: Oamenii trebuie să ştie că salariul minim va fi 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, cu 200 de lei din cei 450 deductibili. Aşa cum am spus şi în cadrul şedinţei, toţi ne dorim ca angajaţii noştri să câştige mai mulţi bani. Trebuie să fim rezonabili, în domeniul construcţiilor nu mai există salarii mai mici de 4.000 de lei net. Chiar şi cel mai rău lucrător necalificat primeşte mai mult de 4.000 de lei net. Şi în cazul ăsta, propunerea este rezonabilă şi Consilul a susţinut-o.”
Se apreciază că majorarea va avea efecte pozitive asupra creşterii economice, atât prin stimularea ocupării, prin creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor, cât şi prin reducerea muncii la negru. Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Muncii apreciază că majorarea salariului minim brut va avea efecte pozitive şi prin faptul că anumite categorii de salariaţi, în principal femei sau tineri, se vor îndrepta spre acele domenii unde există o cerere mare de forţă de muncă.