Salariul minim va creşte din nou
În România, salariul minim pe economie va fi de 4.050 lei de la 1 ianuarie 2025.
Daniela Budu, 17.10.2024, 11:40
Salariul minim în România va creşte începând cu 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei (circa 810 euro) de la 3.700 (circa 740 euro) cât este în prezent – au convenit în Comitetul Naţional Tripartit reprezentanţii Guvernului, sindicatelor şi patronatelor. România se aliniază, astfel, cerințelor privind salariul minim European. Într-o postare pe internet, primul ministru Marcel Ciolacu afirmă că țara ajunge la un nivel de 47% din salariul minim la nivel european şi respectă directiva comunitară care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 și 52%. Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, s-a arătat doar parţial mulţumit de creștere.
Dumitru Costin: Nu e suficientă această majorare, e un pas înainte. Recent, Senatul a votat un amendament la proiectul de lege aprobat de Guvern care presupunea minim 50 maxim 52, o plajă de negociere către Guvern, patronate, sindicate. Mediul de afaceri a avut sprijinul politic chiar de la nivelul coaliţiei de guvernare pentru că ne-am trezit în dezbatere că minim 50 maxim 52 s-a modificat în minim 47. Oricum urmează zilele următoare dezbaterile şi votul final de lege la Camera Deputaţilor.
Această creştere de salariu minim, consideră liderul sindical, va antrena şi alte creşteri de salarii în interiorul unor companii sau instituţii pentru că va trebui să se facă diferenţierea în funcţie de responsabilitate, complexitatea muncii respective, vechimea în muncă.
Potrivit lui, este vorba despre circa un million de persoane care vor beneficia de această majorare. Dumitru Costin consideră că mediul de afaceri poate susţine noua valoare.
În schimb, secretarul general al Consiliului Naţional al IMM-urilor, Sterică Fudulea, precizează că majorarea salariului minim presupune ca firmele să aloce câte 350 de lei (70 euro) în plus pentru fiecare angajat, ceea ce reprezintă un efort financiar important în cazul companiilor mici. Sterică Fudulea, referindu-se la creșterea, din nou, a salariului minim pe economie: „Nu ar fi trebuit să crească pentru că este deja a doua creştere în şase luni. Discutăm deja de o creştere de încă 12% faţă de cea de la jumătatea anului care a însemnat o creştere de 11%. Cu toate acestea, am propus ca acea facilitate de 300 de lei să rămână în continuare în această creştere a salariului minim pe economie”.
Este vorba despre menţinerea facilităţii de scutire de la plata impozitului şi a contribuţiilor sociale a sumei de 300 de lei din salariul minim brut pe ţară, asupra căreia Guvernul şi partenerii sociali au fost, de asemenea, de acord.