Salarii mai mari pentru feroviari şi poliţişti?
La Bucureşti, reprezentanţi ai lucrătorilor din Ministerul de Interne şi ai feroviarilor au negociat cu administraţia majorări salariale. Discuţiile au avut loc pe fondul protestelor.
Corina Cristea, 24.03.2017, 12:08
Poliţiştii români au decis să iasă în stradă trei zile la rând, până sâmbătă, de Ziua Poliţiei Române, pentru a cere salarii mai mari, după modelul celor acordate în sistemul sanitar, dar şi altor categorii de bugetari. Joi, timp de trei ore şi jumătate, protestatarii s-au aflat în faţa Ministerului Muncii, unde au suflat în vuvuzele, au fluturat steaguri şi au afişat pancarte pe care scria: „Peste 60% din angajaţii MAI au salariul minim pe economie” şi „Logistica MAI – în continuă degradare”. În paralel cu protestele, în sediul ministerului reprezentanţi ai poliţiştilor analizau împreună cu ministrul de resort legea salarizării unitare, prevăzută să intre în vigoare la 1 iulie.
După discuţii, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a anunţat că angajaţii Ministerului de Interne care au salariul la nivelul celui minim, de 1.450 de lei, vor beneficia de creşteri odată cu intrarea în vigoare a noii legi. Este vorba de 86 de mii de angajaţi cărora le vor fi dublate salariile, etapizat, în următorii patru ani. Însă, a adăugat Dumitru Coarnă, manifestaţiile vor continua aşa cum era prevăzut, cu un protest în faţa Ministerului de Interne, urmat de un marş spre Guvern.
La manifestaţii sunt aşteptaţi membri ai celor două sindicate organizatoare, dar şi poliţişti neafiliaţi acestora. Poliţiştii solicită emiterea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului care să prevadă majorarea salariilor funcţiei de bază cu 20% şi calcularea sporurilor pe bază de pontaj la salariul funcţiei de bază. O altă revendicare priveşte eliminarea plafonului de 30% din salariul funcţiei de bază pentru sporuri, compensaţii, prime şi indemnizaţii individuale, dar şi acordarea unei majorări de 100% (faţă de 75% cât este acum) pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi de sărbători legale.
Promisiuni de majorări salariale au obţinut, în această săptămână, şi reprezentanţii feroviarilor. După două runde de negocieri cu administraţia, s-a stabilit că angajaţii vor primi salarii mai mari odată cu semnarea noului contract colectiv de muncă. La CFR Călători fondul de salarii ar urma să crească cu peste 17%, iar la Infrastructură cu 22 de procente. Un nou contract colectiv de muncă ar putea fi semnat după 5 aprilie.
Până atunci, a fost semnat un acord care prelungeşte actualul contract. Săptămâna viitoare vor avea loc alte negocieri cu administraţia, pe baza propunerilor făcute de sindicalişti, inclusiv pentru majorarea salariilor la CFR Marfă corespunzător cu munca depusă. Greva spontană de miercuri, când peste 150 de trenuri au fost oprite, a adus CFR pierderi de 80.000 de lei.