Saber Guardian 2017
În România are loc unul dintre cele mai mari şi complexe exerciţii NATO din ultimii ani.
Bogdan Matei, 17.07.2017, 12:48
De la Cincu, în centru, la Mihail Kogălniceanu, în sud-est, numeroase baze militare din România sunt, luna aceasta, gazde ale exerciţiului Saber Guardian 2017. Organizat şi în ţările vecine şi condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa, acesta este, după cum subliniază ministerul de Externe de la Bucureşti, cel mai mare şi mai complex exerciţiu desfăşurat pe teritoriul României în ultimii ani. Participă circa 20 de state membre NATO şi partenere, cu un număr semnificativ de militari şi mijloace tehnice, ceea ce, potrivit diplomaţiei române, conferă exerciţiului o importantă valoare militară, contribuind la consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice şi la dezvoltarea interoperabilităţii între ţările participante.
Acest exerciţiu reprezintă, în acelaşi timp, o dovadă fermă de solidaritate, precum şi o confirmare a solidităţii relaţiei transatlantice şi a parteneriatului strategic bilateral dintre România şi Statele Unite, care a aniversat luna aceasta 20 de ani de la lansare – mai precizeaza ministerul de Externe. Şi comandantul trupelor americane în Europa, generalul locotenent Ben Hodges, a salutat excelenta cooperare militară bilaterală, precum şi eforturile depuse de România pentru a-şi moderniza armata. Bucureştiul, pe care l-a numit un aliat de nădejde, va investi în acest an 2% din Produsul Intern Brut în apărare – a amintit oficialul american, care a salutat calitatea tinerilor militari români şi a comandanţilor lor, în mod real angajaţi să contribuie la securitatea din zona Mării Negre.
România este un aliat consecvent şi de încredere, a declarat, la rându-i, generalul ceh Petr Pavel, preşedintele Comitetului Militar al NATO. El a apreciat contribuţia României la operaţiunile Alianţei şi a amintit că aceasta este printre primii zece contributori la misiunea din Afganistan. El însuşi originar dintr-o ţară central-europeană ocupată de sovietici jumătate de secol, generalul a ţinut să sublinieze, pentru Radio România, că acţiunile NATO de întărire a flacului estic nu au menirea de a ameninţa Rusia.
Alianţa doreşte, a spus el, să fie oricând pregătită pentru a contracara orice potenţială agresiune şi este oricând dispusă să dialogheze cu Rusia. Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a asistat , în poligonul de la Cincu, la exerciţiul Saber Guardian 17, unde, alături militarii români, trupe din Statele Unite, Ucraina, Armenia şi Croaţia au efectuat exerciţii de tragere, susţinute de aeronave americane şi româneşti. Deşi adversarul nu a fost numit, exerciţiul survine într-un moment în care Occidentul este preocupat de o Rusie tot mai agresivă – notează revista armatei americane Stars and Stripes, care aminteşte că, în ultimii trei ani, Statele Unite au condus exerciţii tot mai ample şi mai intense, menite să susţină capacitatea aliaţilor de a lupta împreună.