Rusia, sancţionată pentru crime de război
România a expulzat, de pe teritoriul său, zece diplomaţi ruşi, ca răspuns la atrocităţile comise de armata rusă în Ucraina.
Leyla Cheamil, 06.04.2022, 11:34
Imaginile sumbre cu cadavrele civililor de pe străzile din orașul Bucea și din alte localități ucrainene au provocat un nou val de acuzații la adresa Rusiei. Într-o intervenţie în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a afirmat că Moscova trebuie să fie trasă la răspundere pentru crimele de război comise de forţele sale în Ucraina. El consideră că Rusia trebuie să fie eliminată din Consiliul de Securitate sau acesta ar trebui dizolvat, întrucât nu-şi îndeplineşte menirea de a garanta securitatea. Rusia, ca membru permanent, poate bloca prin veto orice decizie a Consiliului de Securitate, inclusiv cele care o vizează.
În replică, Kremlinul a etichetat acuzaţiile privind executarea civililor la Bucea drept o monstruoasă înscenare. După o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că autorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiţiˮ. UE a înfiinţat o echipă de anchetă comună cu Ucraina, pentru a aduna dovezi şi a ancheta asupra crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţiiˮ, a anunțat Ursula von der Leyen. Ea a adăugat că sunt în curs negocieri între Eurojust, agenţia de cooperare judiciară a UE, și Curtea Penală Internaţională, pentru a-şi uni forţele şi pentru ca aceasta din urmăsă se ralieze echipei de anchetă comune. De altfel, Curtea Penală Internațională anchetează, din 3 martie, acuzaţiile de crime de război în Ucraina.
Între timp, statele occidentale pregătesc noi sancţiuni ca răspuns la crimele armatei Rusiei, iar mai multe ţări au decis să expulzeze diplomaţi ruşi. România, la rândul ei, a declarat, marți, personae non gratae zece reprezentanţi ai Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti. Decizia a fost comunicată ambasadorului Moscovei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, care a fost convocat la sediul ministerului de Externe, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu. Potrivit documentului, activităţile şi acţiunile acestor persoane contravin prevederilor Convenţiei de la Viena, din 1961, privind relaţiile diplomatice. Potrivit MAE, decizia reprezintă un răspuns la crimele odioase descoperite la Bucha şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei.
Tot marți, Uniunea Europeană a anunţat că a declarat indezirabili 19 diplomaţi ruşi pentru angrenarea în activităţi contrare statutului lor diplomaticˮ şi le-a cerut să părăsească ţara-gazdă, Belgia. Uniunea a precizat că a luat decizia şi ca protest după apariţia informaţiilor privind crimele comise în oraşe ucrainene, după invazia rusă începută în 24 februarie. În ultimele zile, mai multe ţări europene precum Franța, Germania, Belgia, Italia, Spania au expulzat diplomați ruși, marcând o nouă degradare a relaţiilor cu Moscova, după descoperirea masacrelor imputate forţelor ruse lângă Kiev.