Rujeolă şi vaccinare
Medicii recomandă vaccinarea copiilor și adulților, în condițiile în care în România este epidemie de rujeolă.
Leyla Cheamil, 13.05.2024, 11:45
România se confruntă, în continuare, cu epidemia de rujeolă, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Acesta a afirmat că există câteva judeţe care sunt mai afectate și, în general, focarele apar acolo unde sunt comunităţi cu un grad redus de acoperire vaccinală. Rujeola, a adăugat oficialul de la București, evoluează în toată Uniunea Europeană, dar în România probabil că mai mult decât în alte ţări, iar această situație se vede pe hărţile Centrului European de Control al Bolilor.
Alexandru Rafila a punctat că boala se manifestă cu precădere în judeţe cu un grad redus de acoperire vaccinală. De aceea, el îi încurajează pe părinţi să îşi imunizeze copiii, vaccinarea putând fi făcută la medicul de familie. Rujeola este o boală infecţioasă care se transmite cu uşurinţă, mai ales la copiii nevaccinaţi, dar uneori evoluţia este gravă şi pot apărea complicaţii.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, acoperirea vaccinală cu prima doză la nivel naţional este de 78%, iar cu a doua doză de 62%. Medicii atrag atenţia că mulţi copii nevaccinaţi ajung să fie internaţi cu rujeolă, iar unii dintre ei dezvoltă complicaţii grave, care pot fi evitate prin administrarea serului ROR, care oferă protecţie pentru trei boli: rujeola, oreionul şi rubeola. Serul este inclus în Calendarul Naţional de Vaccinare şi se administrează gratuit.
Deşi s-a vorbit mult timp despre rujeolă ca fiind o boală a copilăriei, specialiştii avertizează că şi adulţii se pot îmbolnăvi, iar evoluţia poate fi foarte severă, pacientul să aibă nevoie de spitalizare şi să dezvolte complicaţii, cele mai periculoase fiind pneumonia şi insuficienţa respiratorie, dar şi afectările neurologice precum encefalita. Medicii atrag atenția, totodată, că boala se transmite extrem de uşor în familie, în colectivităţi şi poate fi luată chiar de la cei care aşteaptă să fie consultați în unitățile spitalicești.
Recent, ministrul Alexandru Rafila a subliniat că programele de vaccinare reduc foarte mult morbiditatea şi mortalitatea, mai ales în rândul populaţiei infantile. El a făcut această declarație în condițiile în care tot mai puţini părinţi îşi duc copiii la vaccinare prin programul naţional, după cum au constatat specialiştii.
Nici adulţii nu stau mai bine la acest capitol. În prezent, acoperirea vaccinală pentru rujeolă este de doar 60%. În acest context, medicii consideră că ţinta programelor de educaţie din România trebuie să fie imunizarea pe durata întregii vieţi. Potrivit unui studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinurile au salvat cel puţin 154 de milioane de vieţi în ultimii 50 de ani, echivalentul a şase vieţi în fiecare minut. Potrivit OMS, vaccinurile sunt printre cele mai puternice invenţii din istorie, ajutând la prevenirea unor boli care erau cândva de temut.