Roşia Montană – o problemă de securitate naţională
La mai bine de o lună de la apobarea sa de catre guvernul român, proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană continua sa stârnească controverse.
România Internațional, 01.10.2013, 13:49
Pe 1 octombrie s-a împlinit o lună de la declanşarea valului de proteste din Bucureşti şi alte oraşe din România şi străinătate împotriva proiectului de lege privind exploatarea auro-argintiferă de la Roşia Montană. Controversat şi aflat în stand-by de 15 ani, noul proiect este văzut de oponenţii săi ca o ameninţare pentru mediu, datorită metodei de extracţie cu cianuri, precum şi pentru vestigiile istorice. În schimb, susţinatorii proiectului, îndeosebi localnici, spun că deschiderea minei ar crea locuri de muncă şi ar rezolva problemele economice şi sociale din zonă. Pe de altă parte, de mai bine de doua saptămîni au loc audieri, in comisiile parlamentare de specialitate, ale tuturor partilor implicate.
Şeful Serviciului Roman de Informatii, George Maior, audiat de Comisia pentru controlul SRI, spune ca Rosia Montana constituie o problema de securitate nationala, dar că nu se poate pronunta asupra oportunitatii implementarii acestui proiect. George Maior: Prin complexitate si implicatiile majore atât în plan economic, cât si în plan social, de mediu si de patrimoniu, fara a omite aici însa si unele ecouri inclusiv în planul relatiilor internationale ale României, Rosia Montana constituie, din perspectiva Serviciului Român de Informatii, o problema de securitate nationala. SRI a transmis peste 500 de informari decizionarilor legal abilitati din plan central si local din ianuarie 1999 pâna în septembrie 2013. SRI a acordat atentie actiunilor interesate menite sa influenteze actul decizional, precum si tentativelor unor structuri extremiste eco-anarhiste de a exploata sau de a deturna miscarile protestatare, de altfel, legitime”.
În paralel, au continuat audierile în comisia parlamentara special infiintata pentru proiectul exploatării de la Roşia Montană. Ministrul pentru proiecte de infrastructura si investitii straine, Dan Sova, a explicat ca guvernul a avut în vedere la elaborarea legii obtinerea unor avantaje mai mari de catre statul român.. El a sustinut ca, în lipsa acestei legi, investitorul canadian ar putea actiona statul român în judecata la instantele internationale, si ar putea obtine dreptul de a exploata zacamântul de la Rosia Montana în conditii mult mai nefavorabile pentru statul român.
Dan Sova: “Se poate întâmpla ca investitorul caruia i se refuza eliberarea acordului de mediu sau a altor avize sa se adreseze unei instante arbitrale, care poate fi Curtea de la Viena sau Curtea Arbitrala de la Washington, si sa ceara obligarea statului român la eliberarea avizului care lipseste pentru începerea exploatarii”
Prezent la aceleasi audieri, ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca ministerul a avizat favorabil proiectul de lege, întrucât nu încalca nici un text imperativ.