Roșia Montană, înscrisă în Lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO
Ministerele Culturii și Mediului au înscris Peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.
Eugen Cojocariu, 06.02.2016, 16:08
Ministerul Culturii și Ministerul Mediului au înscris Peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, a anunțat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.
„Roșia Montană se înscrie în categoria peisaj cultural, care vizează recunoașterea interacțiunii pozitive, generatoare de valoare, între om și mediul său natural”, afirmă ministrul. Potrivit evaluărilor Ministerului Culturii, Roșia Montană îndeplinește 5 dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Încadrarea propusă este în categoria peisaj cultural, care vizează recunoașterea interacțiunii pozitive, generatoare de valoare, între om și mediul său natural.
„Înscrierea în Lista indicativă națională este primul pas procedural în vederea includerii în Patrimoniul Mondial și constituie momentul inițial al unui proces de cercetare aplicată, evaluare și instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung. La finalul acestui proces, care poate dura câțiva ani, statul român poate înainta dosarul de candidatură către Centrul Patrimoniului Mondial”, precizează sursa citată.
Situl istoric Alburnus Maior, Roșia Montană de astăzi, atestat pentru prima oară pe 6 februarie 131 d.Hr., a fost cel mai activ centru minier al Munților Apuseni, începând de la primele exploatări, din Epoca Bronzului, continuând în Antichitate și perioada medievală, în Epoca Modernă și până în trecutul recent. Mineritul tradițional, bazat pe inițiativa familiilor și a micilor asociații de mineri, s-a încheiat odată cu naționalizarea, în 1948, fiind urmat de o altă formă de minerit, industrial, la scară mare, încheiat în 2006. Galeriile săpate în masivele muntoase din jurul localității însumează mai mult de 80 de kilometri, din care 7 datează din Antichitate, alcătuind cel mai vast și mai important sistem de exploatare minieră cunoscut din lumea romană.
În context, Ministerul Culturii și Ministerul Mediului au anunţat că declanșează procedura de revizuire și actualizare a listei indicative a României, în scopul de a produce o listă sustenabilă, menită să certifice valoarea universală a siturilor din România, să definească și să reprezinte un patrimoniu mult mai bine articulat, mai complex, mai reprezentativ pentru ceea ce România are, poate și trebuie să ofere lumii.