Romii, o problemă europeană
Ziua Internaţională a Romilor, marcată pe 8 aprilie, a fost şi anul acesta un prilej pentru a fi trecute în revistă problemele pe care le întâmpină această minoritate şi posibilele lor soluţii.
Roxana Vasile, 09.04.2014, 13:14
Romii reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa. Dintr-o populaţie totală estimată la 10-12 milioane, aproximativ 6 milioane locuiesc în ţările Uniunii Europene. Mulţi sunt încă victime ale prejudecăţilor şi excluziunii sociale.
Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, în România, 9 romi din 10 au lipsuri materiale severe. Numai o treime dintre băieţii romi mai sunt încă la şcoală la împlinirea vârstei de 16 ani, în timp ce numărul fetelor în această situaţie este şi mai mic. O treime dintre romii care caută locuri de muncă se confruntă cu discriminarea.
În ţara vecină Ungaria, ei reprezintă 7% din populaţie. Majoritatea nu au un loc de muncă, sunt săraci şi relativ lipsiţi de educaţie. Neîncrederea ungurilor faţă de romi a fost alimentată de partidul de extremă-dreapta Jobbik, care obţinut un procent fără precedent, 21%, la alegerile naţionale de duminică.
În vestul continentului, în Franţa, mii de romi din România şi Bulgaria sunt expulzaţi anual din taberele ilegale în care aleg să trăiască, autorităţile din Hexagon atrăgându-şi, din această cauză, în numeroase reprize, critici din partea Bruxelles-ului. Chiar şi aşa, optând pentru un stil de viaţă nomad, mulţi dintre cei expulzaţi preferă să revină în străinătate. În lipsa unui loc de muncă, unii sunt implicaţi în infracţionalitatea măruntă şi în cerşitul pe străzi sau în mijloacele de transport în comun, ceea ce provoacă în rândul populaţiei locale o atitudine de profundă respingere. Grupuri de extremă-dreapta au organizat în Cehia, în 2013, manifestaţii împotriva romilor, fără ca acestea să fi fost condamnate clar de autorităţi.
Toate aceste situaţii – dar şi multe altele – au făcut Amnesty International să aprecieze că statele din Uniunea Europeană nu reacţionează la adevărata dimensiune a problemei şi nu îi apără suficient pe romi, tot mai mult victime ale violenţelor în Europa. Organizaţia le cere guvernelor să vegheze ca poliţia să nu folosească disproporţionat forţa în cursul intervenţiilor asupra taberelor acestora, să îi urmărească cu mai multă eficienţă pe autorii actelor cu caracter rasist ori să realizeze statistici cu violenţele împotriva romilor.
La Bucureşti, Ministerul de externe este de părere că trebuie găsite, în egală măsură, soluţii axate pe accesul la educaţie, locuinţe, sănătate şi pe crearea de locuri de muncă.
Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, nu sunt suficiente condamnarea prin lege a discriminării, segregării şi actelor de violenţă comise din ură rasială. Trebuie schimbată mentalitatea colectivă şi conştientizat faptul că romii trebuie priviţi nu doar ca reprezentanţi ai unei etnii, ci, deopotrivă, drept cetăţeni ai Europei – mai spune şeful statului.
În consecinţă, strategiile locale, naţionale şi europene trebuie coroborate, drumul care trebuie urmat fiind schimbul de experienţă şi cooperarea transnaţională.