Românii şi direcţia Vest
Un nou sondaj INSCOP arată ataşamentul românilor faţă de NATO şi Uniunea Europeană.
Daniela Budu, 22.01.2025, 11:30
Deși România traversează o perioadă de nemulţumiri şi frustrări sociale profunde, acestea nu au legătură cu ataşamentul cetăţenilor faţă de NATO şi Uniunea Europeană. Un studiu INSCOP, publicat marţi, arată că 90% dintre români resping ideea ieşirii din NATO, un nivel record de adeziune faţă de Organizaţia Nord-Atlantică.
Potrivit cercetării, bazate pe date culese la sfârşitul anului trecut, în ultimii trei ani s-a înregistrat o creştere de 10% a adeziunii românilor faţă de direcţia Vest din punctul de vedere al alianţelor politice şi militare. Însă peste jumătate se simt expuşi la dezinformare şi ştiri false prin canalele de televiziune şi prin reţelele de socializare.
Totodată, mai mult de trei sferturi spun că opţiunile lor de vot la ultimele alegeri au fost afectate de acest fenomen. Referindu-se la cifrele sondajului, directorul INSCOP, Remus Ştefureac, consideră că ceea ce se întâmplă acum în România “nu are deloc legătură cu o scădere a adeziunii românilor faţă de lumea euro-atlantică, are legătură în schimb cu probleme interne, probleme economice, sociale, cu probleme legate de lipsa de încredere în clasa politică, de integritate, de lipsă de profesionalism, de sentimentul aranjării jocurilor astfel încât să câştige o anumită tabără”.
Potrivit lui, acestea “sunt teme interne care ţin de dezbaterea noastră internă, nu sunt subiecte care ţin de modul în care românii se raportează la lumea euro-atlantică”.
Sondajul mai arată că apartenenţa României la Uniunea Europeană este văzută ca un avantaj în privinţa implicaţiilor asupra vieţii economice şi sociale, asupra familiei şi vieţii personale, de aproape trei sferturi dintre respondenţi. În urmă cu trei ani, doar 55% dintre români credeau acest lucru.
Totodată, 88 de procente consideră că România ar trebui să rămână în UE, iar 78% că viitorul economic al ţării depinde de apartenența la blocul comunitar. Acum trei ani, un sfert din populaţie spunea că România ar fi mai bine să iasă din Uniune. În prezent, peste jumătate dintre români cred că țara ar trebui să pună pe primul loc interesele naţionale, chiar dacă acest lucru înseamnă să încalce regulile UE.
Cercetarea mai arată că peste jumătate dintre români consideră că autorităţile acţionează mai degrabă în interesul altor ţări, că economia este controlată de străini, că statul ajută mai mult multinaţionalele decât companiile româneşti sau că există o înţelegere a ţărilor mai bogate pentru a păstra România în sărăcie. Totodată, peste 60% dintre români cred că sunt văzuţi ca cetăţeni de rang inferior în Europa, dar consideră că România este cultural superioară ţărilor occidentale.
În fine, concluzionează cercetarea, 69% dintre cei chestionaţi ar vota pentru un partid naţionalist sau pentru un candidat naţionalist la alegerile prezidenţiale. Cercetarea este considerată una dintre cele mai relevante publicate de INSCOP în ultimii ani, oferind o înţelegere clară asupra nemulţumirilor sociale şi a factorilor care influenţează percepţiile românilor în contextul geopolitic actual.