Românii repatriaţi din Gaza
Autorităţile au rapatriat peste 200 de cetăţeni români şi familiile lor din Gaza, de la începutul conflictului.
Ştefan Stoica, 17.11.2023, 11:30
Israelul nu poate lăsa un vid în Gaza şi va trebui să menţină acolo o forţă puternică în viitorul apropiat pentru a preveni reapariţia Hamas în enclava palestiniană. Este declaraţia recentă, pentru Financial Times, a preşedintelui israelian, Isaac Herzog, convins că nimeni nu va dori să transforme acest loc, din nou, într-o bază a terorii. Herzog a mai spus că guvernul israelian discută multe idei despre cum va fi condusă Gaza odată ce războiul dintre Israel şi Hamas se va încheia şi că vede o implicare a Statelor Unite şi a vecinilor Israelului în ordinea post-conflict.
La Washington, preşedintele american Joe Biden a declarat că i-a spus clar prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu că o soluţie cu două state este singurul răspuns pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian şi că ocuparea Gazei ar fi o mare greşeală.
Până la aranjamentele post-război, armata israeliană anunţă că este foarte aproape de a distruge sistemul militar al grupării teroriste Hamas din nordul enclavei. Campania împotriva Hamas a fost declanşată imediat după atacurile, de o amploare şi o duritate fără precedent, ale teroriştilor asupra sudului Israelului. Situaţia umanitară şi de securitate din Gaza este precară şi toate naţiunile care au cetăţeni în zonă încearcă să-i extragă de acolo.
O face, cu succes, şi România, chiar dacă procesul de repatriere este dificil şi complicat. Evacuarea s-a realizat în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah. Peste 200 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au trecut din Fâşia Gaza în Egipt, prin punctul de trecere de la Rafah şi au fost repatriaţi ulterior în România. În cazul altora, autorităţile de la Bucureşti au obţinut aprobarea să părăsească Gaza, dar au intervenit impedimente de ordin tehnic.
Potrivit diplomaţiei de la Bucureşti, cetăţenii români şi familiile acestora sunt preluaţi de la frontiera dintre Gaza şi Egipt de o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE şi reprezentanţi ai Ambasadei României în Egipt şi sunt însoţiţi până la Cairo de o altă echipă mobilă a Celulei de Criză MAE. Din capitala Egiptului, sunt aduşi pe calea aerului la Bucureşti. Autorităţile române au dat asigurări că nimeni dintre cei care doresc să plece din Gaza nu va fi lăsat acolo.
Pe de altă parte, o aeronavă cargo pusă la dispoziţie de Comisia Europeană a decolat, săptămâna aceasta, de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, cu ajutoare oferite de statul român pentru populaţia civilă din Fâşia Gaza. Este vorba despre elemente de cazarmament scoase din rezervele de stat – corturi, paturi, saltele, perne şi aşternuturi. Pe 19 octombrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat o hotărâre care prevedea acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru populaţia civilă afectată din Fâşia Gaza, ce constă în produse alimentare şi articole de cazarmament.