Românii în Marea Britanie
În Marea Britanie continuă dezbaterea publică privitoare la impactul pe care îl va avea ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.
Roxana Vasile, 17.12.2013, 13:36
Restricţionarea liberei circulaţii a lucrătorilor în Marea Britanie ar fi un mare autogol” pentru economia şi sistemul de ajutoare sociale ale ţării, care beneficiază masiv de afluxurile de muncitori imigranţi din alte state ale Uniunii Europene – a atras atenţia Bruxelles-ul, potrivit căruia orice restricţii ar fi ilegale. Precizările vin în contextul în care, de la 1 ianuarie 2014, piaţa europeană a muncii urmează să fie complet liberalizată pentru români şi bulgari.
De teamă că începând cu această dată Marea Britanie ar urma să fie “invadată”, o parte din tabloidele britanice, dar şi unii politicieni şi-au reluat diatribele, prezentând imagini alarmiste şi făcând trimiteri la statistici potrivit cărora, în Londra, de exemplu, 49% din persoanele arestate pentru cerşetorie şi 34% din cele arestate pentru furt din buzunare provin din România. Cu alte cuvinte, aşa cum spunea ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, într-un articol pentru Huffington Post, românii şi bulgarii sunt, pentru o parte a presei britanice, ţapul ispăşitor pentru aproape toate lucrurile care merg rău în Marea Britanie.
Într-un interviu pentru postul nostru de radio, ambasadorul Jinga a dat asigurări că ridicarea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii nu va duce la o creştere semnificativă a numărului românilor din această ţară şi nici la schimbări importante ale situaţiei celor care se află, deja, acolo:
„Cred că vor fi exact aceiaşi români, de la o zi la alta, care vor fi trăitori în Marea Britanie. Statutul celor care lucrează acum în Marea Britanie nu se va schimba radical. Pentru cei care sunt cu un statut, să-i spunem incert, sau o parte din cei self-employed, deci pe cont propriu, va exista posibilitatea să se angajeze cu contract de muncă în regulă şi, dacă tragem linie, vorbim de ridicarea completă a oricăror restricţii pe piaţa muncii din Regatul Unit pentru cetăţenii români şi bulgari.”
Pe de o parte – se spunea într-o emisiune a postului de radio BBC – românii s-au arătat, până acum, mai interesaţi de alte ţări europene. Pe de alta, majoritatea celor din Regatul Unit provin din clasa de mijloc şi lucrează cu acte în regulă. Or, liberalizarea pieţei muncii le va oferi un drept de care se folosesc şi numeroşi cetăţeni ai Marii Britanii, aproximativ jumătate din cei 4,7 milioane de britanici care lucrează în alte ţări aflându-se în state ale Uniunii Europene.
Acuzaţiile Londrei privind turismul pentru beneficii sociale nu sunt susţinute de date – completează Bruxelles-ul. Dimpotrivă, diverse studii au arătat că oamenii care aleg să muncească în alte ţări plătesc, de obicei, mai mult la sistemul de taxe şi la fondurile de asigurări decât primesc sub formă de beneficii de la sistemul de asigurări sociale. Din păcate, însă, un lucru e cert: odată întipărită ideea că românii le fură britanicilor locurile de muncă sau că nu muncesc, ci stau pe ajutoare sociale în timp ce cerşesc sau comit tâlhării, imaginea României va fi foarte greu reabilitată.