Românii îl omagiază pe Regele Mihai
În aşteptarea repatrierii trupului său neînsufleţit, românii îi aduc un omagiu Regelui Mihai I.
Roxana Vasile, 08.12.2017, 11:53
Numeroşi oameni – de la regalişti împătimiţi, la simpli trecători sau turişti – s-au oprit, deja, în faţa Palatului Regal din Bucureşti sau a Palatului Elisabeta, reşedinţa din Capitală a familiei regale, pentru a semna în cărţile de condoleanţe deschise, pentru a depune flori şi aprinde candele şi lumânări în memoria regelui Mihai I, decedat, marţi, la vârsta de 96 de ani, în Elveţia. Loc de pelerinaj este şi Castelul Peleş din Sinaia, în Carpaţii Meridionali, fostă reşedinţă de vară a regilor României.
Cuvintele rostite la microfon de unii dintre cei care au ţinut să aducă un omagiu personalităţii fostului Suveran le trădează emoţia: “În plan personal, simt că pierd ultima legătură cu bunicii mei, care au luptat alături de Majestatea Sa, iar în plan istoric pierderea e imensă. M-a impresionat întotdeauna graţia, eleganţa şi claritatea cu care folosea limba română, chiar după atâţia ani de exil.”
“Sperăm ca Dumnezeu să-l odihnească în pace şi, de acolo, de sus, să vegheze România şi pe românii pe care i-a iubit din toată inima sa.”
“Am venit să aprindem nişte lumânări pentru Rege. A fost un om bun.”
“Îi mulţumim pentru ce a făcut pentru România.”
Mihai I este pomenit în bisericile din ţară prin slujbe zilnice speciale, dar şi în Elveţia, unde se desfăşoară ceremonii până miercuri, 13 decembrie, când sicriul cu trupul său neînsufleţit va fi adus la Castelul Peleş. Funeraliile vor avea loc pe parcursul mai multor zile, înmormântarea propriu-zisă urmând să aibă loc sâmbătă, pe 16 decembrie. Regele Mihai I îşi va dormi somnul de veci în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş, necropolă regală din sudul României, alături de soţia sa Ana de Bourbon-Parma.
Circa 100 de personalităţi din întreaga lume, inclusiv şefi de stat, de guvern şi membri ai unor familii regale, ar putea sosi în România pentru a-şi lua rămas bun de la cel al cărui destin tragic s-a întrepătruns cu cel al ţării pe care a iubit-o până în ultima clipă, aşa cum spunea Principesa Margareta, Custodele Coroanei României, cea mai mare dintre cele cinci fiice ale cuplului regal: “În lunga sa viaţă, al patrulea rege al României a găsit sprijin în credinţă, în speranţă şi în răbdare. În toate împrejurările, el a răspuns cu dreptate şi, când a fost posibil, cu iertare. Sunt sigură că, în viitor, românii vor rămâne iubitori de Coroană, uniţi în conştiinţă şi acţiune pentru propăşirea naţională, în contextul Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice.”
Luni, Camerele reunite ale Parlamentului României vor omagia personalitatea Regelui Mihai în cadrul unei şedinţe solemne, iar pe 14, 15 şi 16 decembrie vor fi zile de doliu naţional. Mihai I va rămâne drept cel mai longeviv suveran al României, trăind 96 din cei 151 de ani ai Dinastiei Naţionale; printr-o decizie a sa, pe care istoricii o califică drept istorică, al Doilea Război Mondial a fost scurtat cu o jumătate de an în Europa; exilul său, în urma abdicării forţate impuse, ulterior, de comunişti, a durat aproape cinci decenii