Românii din SUA şi Parteneriatul strategic
La o întâlnire cu românii din SUA, şeful statului a apreciat modul în care aceştia s-au integrat în societatea americană contribuind considerabil la economia acestei ţări şi la întărirea Parteneriatului Strategic bilateral.
România Internațional, 08.06.2017, 12:48
România este cea mai puternică ţară proamericană din Uniunea Europeană şi este dedicată atât Uniunii cât şi Parteneriatului Strategic cu SUA, care reprezintă o garanţie în relaţia cu Statele Unite, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la Washington. Şeful statului român a participat, miercuri, la sediul Fundaţiei Heritage, la o dezbatere dedicată aniversării a două decenii de la încheierea parteneriatului strategic bilateral. El a vorbit despre menţinerea NATO şi a relaţiei cu America drept instrumente principale pentru asigurarea securităţii în Europa. Preşedintele a menţionat, de asemenea, dimensiunea de securitate şi apărare a Parteneriatului Strategic româno-american, care a atins un nivel de excelenţă şi care are perspective puternice de dezvoltare, dar si angajamentele comune pentru securitatea transatlantică şi în cadrul NATO.
Iohannis a amintit că România, ca stat membru al Alianţei, a alocat 2% din PIB pentru Apărare. La rândul său, preşedintele Heritage Foundation, Edwin Feulner, moderatorul sesiunii, a evocat valorile comune pe care fundaţia le împărtăşeşte cu şeful statului român: “protecţia drepturilor individuale, importanţa libertăţii economice, statul de drept şi importanţa libertăţii de exprimare. El a subliniat că relaţiile economice şi de securitate româno-americane se află la un nivel fără precedent în istoria lor. In aceeaşi zi, la întâlnirea cu românii de la ambasada din Washington, preşedintele Iohannis declara că Parteneriatul Strategic România – SUA va fi un subiect important al întâlnirii pe care o va avea vineri cu preşedintele Donald Trump.
Klaus Iohannis: “Eu îmi doresc foarte mult să avem un prim contact foarte bun cu preşedintele Trump.Vreau să îl conving ca împreună să facem parteneriatul mai solid, mai profund. Cu siguranţă vom discuta despre problemele de securitate pe flancul estic, dar şi despre probleme economice. Avem nevoie în continuare de investitori americani şi de alte lucruri care sunt cu siguranţă şi pe agenda mea şi pe agenda preşedintelui Trump”.
El a precizat că întâlnirea de la Casa Albă este importantă nu doar la nivel politic, dar şi la nivelul poporului român şi în domeniul relaţiilor economice. Iohannis a exprimat aprecierea sa pentru modul în care românii din SUA s-au integrat cu succes în societatea americană, prin muncă, talent şi onestitate, contribuind considerabil la economia americană şi la întărirea acestui Parteneriat. Totodată, şeful statului a subliniat importanţa utilizării limbii române ca principal simbol al identităţii naţionale, salutând funcţionarea în SUA a peste 100 de şcoli de duminică dedicate inclusiv învăţării limbii române.