Românii din Marea Britanie şi Brexit-ul
România este pregătită să informeze, să îndrume, să sprijine cetăţenii şi companiile româneşti pe tot parcursul procesului Brexit, a afirmat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care a făcut o vizită de lucru în Regatul Unit.
Leyla Cheamil, 06.11.2017, 11:45
În vara anului trecut, un referendum organizat în Marea Britanie a decis retragerea acestei ţări din Uniunea Europeană, iar in urma acestui rezultat, Guvernul de la Londra a declanşat, în martie anul acesta, procedurile de retragere din blocul comunitar, conform Articolului 50 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii. Negocierile pentru stabilirea termenilor de retragere pot dura cel mult doi ani, urmând ca, pe 30 martie 2019, în timpul deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Regatul Unit să piardă statutul de membru al blocului comunitar.
Ce se va întâmpla, în perioada pre şi post Brexit, cu românii care trăiesc în Marea Britanie? Sunt voci care susţin că pot fi consecinţe imprevizibile pentru cei care muncesc sau studiază acolo. România este pregătită să informeze, să îndrume, să sprijine cetăţenii şi companiile româneşti pe tot parcursul acestui proces, a afirmat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
Acesta a făcut, în perioada 3 – 4 noiembrie, o vizită de lucru în în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cadrul căreia s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii româneşti şi cu liderii administraţiei publice locale din Brent-Londra. Victor Negrescu a întreprins această vizită cu ocazia unei ample campanii de consultări publice „România în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană”, în cadrul căreia sunt analizate axele strategice de acţiune ale Guvernului de la Bucuresti în acest sens.
După aderarea României la Uniunea Europeană, numărul românilor din Regatul Unit a crescut constant, iar aceasta tendinţă se menţine. Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional de Statistică, 328.000 de români locuiesc în Marea Britanie.
„Cetăţenii români reprezintă o comunitate foarte importantă, a treia ca mărime din rândul statelor membre ale UE, după cea poloneză şi cea irlandeză, fiind, în general, bine integrată în societatea britanică şi contribuind la bunăstarea acesteia”, a afirmat ministrul Negrescu. El a subliniat că statul român depune toate eforturile pentru ca drepturile şi interesele lor să fie menţinute şi protejate.
Conform estimărilor unei organizaţii profesionale, în Marea Britanie lucrează peste 2.000 medici români, cărora li se adaugă numeroşi specialişti în domeniul financiar-bancar, artişti, arhitecţi, profesori, specialişti în IT şi cercetători. De asemenea, in învăţământul universitar studiază, în prezent, aproximativ 10.000 de tineri români. Totodată, există o comunitate extrem de dinamică la nivelul corpului profesoral şi de cercetare la nivel academic. În timpul unei vizite făcute la Bucureşti în septembrie, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că românii din Marea Britanie nu ar trebui să fie deloc îngrijoraţi în legătură cu situaţia lor după Brexit, deoarece sunt membri extrem de valoroşi ai societăţii britanice.