România – victimele vijeliilor
Respiro în România, după ultimele zile dominate de fenomene meteo la extreme ce au făcut inclusiv victime.
Roxana Vasile, 27.07.2023, 11:59
Vremea le dă românilor răgazul să se răcorească puțin, după cele câteva zile de căldură toridă care i-au moleșit chiar și pe cei în formă optimă. Așa cum anticipaseră, deja, meteorologii, joi și vineri, grație schimbării destul de rare pe timpul verii a unei mase de aer fierbinte din sud-sud-estul continentului cu una mai rece provenită din nord-centru, temperaturile au devenit, la propriu peste noapte, extrem de plăcute: în decurs de circa 24 de ore, au scăzut cu aproximativ 15-20 de grade Celsius. Pentru joi, au fost prognozate maxime ale aerului de 28 de grade.
Această schimbare bruscă de temperatură a fost însoțită, însă, de furtuni puternice, care inițial au afectat vestul, nord-vestul, nordul și centrul țării, apoi s-au extins și în rest. De altfel, pentru joi dimineață, meteorologii au menținut un cod galben de ploi torenţiale şi vânt pentru sud, est și sud-est. Furtunile au făcute victime. În județul Alba, o femeie a murit după ce un copac scos din rădăcini de rafale puternice de vânt s-a prăbuşit peste maşina în care se afla. Iar doi fraţi din Botoșani au fost loviți mortal, pe un câmp, de fulger.
În Harghita, circulaţia feroviară a fost local și temporar blocată, după ce mai mulţi arbori au căzut pe șine. Furtuna a avariat şi acoperişul bazinului de înot din orașul Miercurea Ciuc. Copaci prăbuşiţi pe carosabil sau pe calea ferată, dar şi stâlpi de electricitate dărâmaţi de vânt au fost şi în judeţul Hunedoara.
Mai multe localităţi din Iaşi au rămas fără apă potabilă, iar Portul Constanţa la Marea Nagră a fost închis din cauza vântului puternic, zeci de nave fiind obligate să aştepte acostate la dane sau în rada portului. Numărul autovehiculelor avariate de vijelii este, și el, foarte mare.
Imaginile din timpul furtunii de la Oradea au făcut înconjurul televiziunilor – țiglele de pe clădiri pluteau prin aer ca frunzele, acoperişul Bibliotecii Universităţii a fost luat de vânt, iar panouri fotovoltaice au fost proiectate pe trotuare.
Fenomene meteorologice la extreme nu sunt doar în România. Italia, de exemplu, se confruntă deopotrivă cu furtuni şi cu incendii și se îndreaptă spre starea de urgenţă în cinci regiuni. Se fac eforturi mari pentru stingerea focurilor izbucnite și în păduri din Grecia şi Tunisia. Cele două ţări mediteraneene au activat mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, care a răspuns rapid. De altfel, tot mai multe state de la Mediterana sunt afectate de căldură extremă şi incendii de vegetaţie. Unul a izbucnit lângă oraşul-port turistic Dubrovnik din Croaţia. Pompieri s-au luptat cu flăcările și în Portugalia sau Spania.