România va avea un Registru al traficanților de droguri
Legea care reglementează un Registru al traficanţilor de droguri în România a fost promulgată
Daniela Budu, 26.03.2024, 11:33
România va avea un Registru al traficanților de droguri de la 1 ianuarie 2025, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede înfiinţarea acestuia. Proiectul a fost propus de liberali în septembrie 2023 și adoptat de Senatul de la București la finalul anului trecut, în calitate de prim for sesizat, iar luna trecută de Camera Deputaților, ca for decizional. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a explicat că acest Registru are un rol preventiv, iar Poliţia va putea, prin intermediul lui, să supravegheze şi să identifice în mod operativ traficanţii de droguri. În funcţie de pedeapsa pe care o primesc în instanţă, traficanţii de droguri vor fi înscrişi în Registru între 5 şi 20 de ani, perioadă în care Poliţia va putea şti unde există riscul ca persoana monitorizată să vândă din nou substanţe interzise, a precizat ministrul. Nu sunt înscrise în Registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor sunt minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată dispune acest lucru în mod expres în cadrul unui proces penal.
Alina Gorghiu a adăugat că „Registrul naţional al traficanţilor de droguri este un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri”, un instrument util în lupta cu acest flagel. Potrivit ministrului, siguranţa cetăţenilor români, mai ales a tinerilor, este pe primul loc, iar combaterea fenomenului drogurilor rămâne o prioritate. În acest efort de eradicare a flagelului consumului de droguri şi a traficului de droguri, trebuie antrenate toate instituţiile cu atribuţii în prevenţie, în educaţie şi în combatere – declară și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Potrivit acestuia, pe lângă efortul de combatere, la fel de important este şi efortul de prevenţie şi de educaţie. El a anunțat că statele lumii vor crea o coaliţie, la iniţiativa Statelor Unite, pentru a combate traficul de droguri care a devenit un fenomen global pentru că niciun stat nu poate lupta singur împotriva acestui flagel.
De aceea, spune ministrul, este importantă cooperarea internaţională în ceea ce privește combaterea, fiind un efort pe termen lung. El a mai declarat că, anual, în lume, sunt produse de către crima organizată 80 de noi tipuri de droguri, iar Poliţia Română face eforturi de adaptare la tacticile şi strategiile noi folosite de crima organizată. Ministrul a dat asigurări că în România sunt lansate săptămânal acţiuni de combatere a traficului de droguri. Numai anul trecut s-a confiscat peste 1 tonă de droguri şi a fost făcută cea mai mare captură de comprimate Ecstasy din istoria structurilor antidrog din România, peste 230.000 de comprimate, a mai subliniat Predoiu. Registrul traficanților de droguri pe care România îl va avea de anul viitor va fi organizat de Ministerul de Interne şi ţinut de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu.