România, ușoară scădere a inflației
Rata anuală a inflaţiei era, în România, în luna februarie, de 7,2%.
Roxana Vasile, 14.03.2024, 12:15
Rata anuală a inflaţiei în România a coborât uşor – de la 7,4% în luna ianuarie, la 7,2% în februarie – arată datele făcute publice de Institutul Naţional de Statistică. Palidă consolare! Pentru că, așa cum explică economiștii, aceasta înseamnă doar că prețurile nu mai cresc într-un ritm la fel de accelerat ca până acum, dar rămân, la raft, la fel de mari raportat la puterea de cumpărare a oamenilor.
De altfel, tot potrivit statisticilor, prețurile în România înregistrează cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană, unde media este de aproximativ 3%. În Cehia, de exemplu, inflaţia a scăzut sub trei procente în februarie, în Ungaria vecină este de 3,7%, iar Polonia va elimina de luna viitoare cota 0 pentru TVA, datorită domolirii peste aşteptări a inflaţiei.
În România, în schimb, preţurile la alimente se menţin la un nivel ridicat, iar tarifele la servicii au intrat pe un trend ascendent. În februarie, faţă de luna precedentă, cel mai mult au urcat, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare, urmate de tarifele serviciilor şi de preţurile alimentelor.
Scumpiri semnificative s-au înregistrat luna trecută, comparativ cu ianuarie, la cartofi, cândva cea mai ieftină și la îndemână legumă – creșterea este de aproape 4,9%. Dar şi celelalte legume şi conserve de legume au înregistrat salturi de preţ, în medie, de peste 3,4%! Și fructele proaspete s-au scumpit cu aproximativ 4,7 procente, detergenţii cu aproape 3, iar dintre servicii, cele legate de abonamentele auto, cu 2,6%, iar cele de apă, canal, salubritate, cu aproximativ 2 procente. Ieftiniri mai relevante au consemnat, în februarie faţă de ianuarie, serviciile aeriene – peste 17% şi untul, cu mai mult de 9 procente.
În ultimele 12 luni, în topul scumpirilor, pe primele locuri, se situează serviciile poştale, cu creşteri medii de peste 26,6% şi detergenţii, cu aproape 24 de procente, urmate de serviciile de apă, canal, salubritate şi de serviciile şi articolele de igienă, cosmetice şi medicale.
Să amintim că, la finele anului 2023, rata inflației era de 6,6%. Așa cum anticipase și Banca Națională a României, aceasta a crescut în ianuarie 2024 până la 7,4%, urmând ca, pe parcursul întregului an curent, să își reia descreşterea graduală. Creşterea a fost antrenată de majorarea şi introducerea, în ianuarie, a unor taxe şi impozite indirecte în scopul continuării consolidării bugetare, în timp ce scăderea ulterioară a ratei inflaţiei va avea, ca resorturi majore, factori ce țin de ofertă – de pildă, corecţiile descendente ale cotaţiilor materiilor prime agroalimentare şi ale ţiţeiului, precum şi dinamica în descreştere a preţurilor importurilor. BNR anticipează o inflaţie de 4,7%pentru finalul acestui an şi de 3,5% pentru sfârşitul lui 2025.