România, un nou acord preventiv cu creditorii internaţionali
Autorităţile de la Bucureşti au convenit încheierea unui nou acord de tip preventiv cu FMI şi Comisia Europeană, după finalizarea cu succes a unuia similar, în luna iunie.
România Internațional, 01.08.2013, 11:28
România a ajuns la un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale pentru un împrumut de tip preventiv în valoare de patru miliarde de euro, ce se va derula pe durata a doi ani. Banii provin, în mod egal, de la FMI şi Comisia Europeană şi vor constitui o rezervă pentru situaţii extraordinare, după cum a explicat premierul Victor Ponta: Si noi am considerat, şi partenerii noştri, că România nu va avea nevoie să tragă efectiv vreun euro din acest acord – dimpotrivă, noi plătim acum ce s-a luat data trecută. Pur şi simplu, a fost o cifră, dacă vreţi, să arătăm faptul ca exista o îmbunatatire a nivelului României si a capacitatii noastre de creditare, însa nu folosim acesti bani. Totdeauna, în cazuri exceptionale, si nu e vorba doar de România, se folosesc pe perioade foarte scurte pentru finantarea deficitului. Dar România n-a mai avut nevoie.”
Premierul Ponta spune că termenii acordului vor fi prezentaţi Parlamentului în luna septembrie, însă a precizat, deja, că printre ei nu se regăseşte obligativitatea ca autorităţile române să mai privatizeze alte companii de stat.
Sefa misiunii FMI la Bucureşti, Andrea Schaechter, a recomandat României să folosească noul program de finanţare ca sprijin pentru accelerarea reformelor şi consolidarea stabilităţii economice şi a punctat principalele domenii cu potenţial de dezvoltare în urmatoarea perioadă. Andrea Schaechter: La fel ca şi în celelalte programe, am subliniat faptul că sectorul energetic şi cel de transport sunt esenţiale. România are o abundenţă de resurse, însă au fost făcute foarte puţine investiţii în infrastructura în aceste domenii şi aceste investiţii suplimentare necesare trebuie identificate. Ele pot fi găsite printr-o implicare mai mare a sectorului privat în companiile de profil, mai întâi cu participatii minoritare, care să facă cele doua sectoare mai transparente, şi ulterior mai eficiente”.
Pe de altă parte, şefa misiunii FMI pentru România a spus că noul acord conţine, ca element important, măsuri pentru reducerea arieratelor si pentru evitarea acumulării de noi datorii. Ea a precizat că plăţile restante ale statului roman către sectorul privat trebuie eliminate pentru a se evita blocajele din economie.
Printre cele mai afectate sunt întreprinderile mici si mijlocii, care sufera de lipsa accesului la finanţare, în ciuda programelor de garantare de către stat a creditelor pentru IMM-uri. Andrea Schaechter spune că trebuie identificate şi rezolvate problemele din acest domeniu şi că Agenţia de Administrare Fiscală trebuie sa colaboreze strâns cu IMM-urile şi să agreeze restructurări şi rescadenţări la plată, pentru a le ajuta să îşi achite contribuţiile la bugetul de stat. Continuarea reformei în sectorul sanitar este o alta prioritate a noului program economic agreat cu finanţatorii internaţionali.
Noul acord de tip preventiv urmează să obţina aprobarea conducerii FMI în sesiunea din toamnă.