România susține negocierile comerciale cu SUA
Oficialii de la Bucureşti speră că războiul comercial dintre America şi Europa nu va fi escaldat.

Bogdan Matei, 09.04.2025, 12:14
România susţine continuarea negocierilor începute de Uniunea Europeană cu Statele Unite, pentru a se ajunge la o soluţie care să limiteze efectele creşterii tarifelor vamale asupra economiei globale – a repetat preşedintele interimar, Ilie Bolojan. El conslideră că aşa-numitele măsuri de represalii pe care Uniunea le-ar putea stabili în perioada următoare ar însemna doar o escaladarea a conflictului comercial şi ar putea conduce chiar la recesiune, inclusiv pentru economia autohtonă. Şeful statului apreciază că, momentan, este greu de estimat concret care vor fi consecinţele acestor măsuri.
Ilie Bolojan: „Replicile pe care unele state, unele pieţe mari le dau nu vor face decât să complice şi mai mult lucrurile. În această situaţie, măsurile de represalii pe care Uniunea Europeană le-ar stabili în perioada următoare ar însemna, de fapt, să crească costurile escaladării, care ar putea să fie şi mai mari pentru economia noastră, pentru că tarife peste tarife înseamnă inflaţie, înseamnă scăderea puterii de cumpărare şi riscul unei recesiuni economice.”
Deocamdată, evaluările arată că România nu va fi afectată semnificativ, pentru că nu are o componentă importantă de export pe relaţia cu Statelor Unite – a mai spus preşedintele interimar. Acesta recunoaşte, însă, că firmele româneşti care exportă produse în Statele Unite vor fi mai puţin competitive pe piaţa de acolo. „Afectarea este pe zona de aluminiu, pe zona farmaceutică, în principal, şi pe zona de componente care includ oţel şi aluminiu. Va fi, însă, un impact important asupra comerţului Statelor Unite cu Uniunea Europeană, pentru că cele două sunt cele mai mari pieţe globale, Statele Unite fiind cel mai important partener comercial pentru Uniunea Europeană. Şi, deci, indirect, companiile româneşti care sunt integrate în lanţurile de valoare europeană vor fi afectate, Germania fiind cel mai important partener comercial al României, iar economia germană contribuind cu o treime la exporturile către Statele Unite ale Americii din Uniunea Europeană.” – a explicat Bolojan.
La rândul său, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, a declarat, pentru Radio România, că scăderile din ultimele zile de pe piaţa bursieră de aici, de circa 6 procente, sunt semnificativ mai mici decât cele înregistrate în Vestul Europei sau Extremul Orient, de 10-15%. Aproape 400 de companii româneşti sunt listate pe Bursa de la Bucureşti, iar importanţa lor va creşte „într-o lume în care ţările devin mai autarhice, mai izolate şi încearcă să îşi rezolve într-o măsură cât mai mare nevoile de bunuri şi servicii pe plan local” – anticipează Radu Hanga.